Unt sau margarina? O disputa veche…
Daca iti place sa iei un mic dejun bogat, ceea ce este un lucru foarte bun, probabil te multe ori te-ai confruntat cu tentatia de a intinde pe paine putin unt sau margarina. Insa, cum ambele alimente sunt oarecum controversate din punct de vedere al efectului asupra sanatatii, daca din cand in cand “pacatuim” astfel, e bine sa alegem raul cel mai mic.
Margarina sau unt – beneficii si riscuri
Margarina este facuta din uleiuri vegetale, asadar cantitatea de colesterol este una mica; de asemenea, margarina contine grasimi bune – polisaturate si mononesaturate, care contribuie la reducerea colesterolului rau, LDL, atunci cand o folosim pentru a inlocui grasimile saturate din dieta.
Astfel, timp indelungat margarina a fost promovata ca o alternativa sanatoasa la unt, dar lucrurile nu stau chiar asa: margarina, in special cea nu foarte densa, s-a dovedit a fi mai periculoasa decat untul datorita cantitatii mari de grasimi trans provenite de uleiul partial hidrogentat.
Conform unui studiu citat de Harvard.edu, femeile care consuma 4 lingurite de margarina pe zi prezinta un risc de boli de inima cu 50% mai mare decat cele care consuma margarina ocazional.
Pe de alta parte, untul este facut din grasime de origine animala, ceea ce inseamna ca nivelul de colesterol si cantitatea de grasimi saturate din compozitia sa sunt relativ ridicate, crescand astfel riscul de boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.
De asemenea, exista pericolul ca untul sa contina urme de hormoni sau antibiotice provenite din tratamentul animalelor (un risc care se aplica si in cazul celorlalte produse de orgine animala si pe care cu greu il putem evita daca nu obisnuim sa le cumparam de la tara), insa untul contine si vitaminele A, D, E sau K, dar si minerale, cum ar fi seleniul.
Atunci cand te afli in fata raftului si nu stii ce sa alegi, unt sau margarina, tine cont de urmatoarele aspecte: daca alegi margarina, citeste cu atentie ingredientele si, daca aceasta contine ulei hidrogenat, incearca sa o eviti deoarece acest lucru inseamna ca are are in compozitia sa si grasimi trans (chiar daca eticheta declara contrariul); daca alegi untul, trebuie sa stii ca acesta trebuie sa contina 80% grasimi din lapte (sunt necesari aproximativ 10l de lapte pentru a obtine 450g de unt).
Unt sau margarina? Numarul de calorii si cantitatea de grasimi
Untul contine, in medie, 100 calorii si 10-11 g de grasimi, din care 7g saturate pe lingura, adica aproximativ jumatate din cantitatea zilnica admisa de grasimi saturate. Margarina contine, in medie, 70-80 calorii. 2g de grasimi saturate si 2g de grasimi trans, dar difera, desigur, si in functie de marca.
In concluzie, care este alegerea mai sanatoasa: unt sau margarina?
Niciuna. Incearca sa reduci pe cat posibil consumul acestor doua alimente si sa le inlocuiesti cu un strop de ulei de masline sau de canola pe felia pe paine prajita.
Pofta buna!