Gateste sanatos! Sfaturi pentru o dieta saraca in grasimi

gateste sanatos

Gateste usor, gateste sanatos!

Miscarea zilnica este esentiala pentru un trup frumos, sanatos si puternic, dar se stie: abdomenul se face in bucatarie! Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa mancam doar frunze de salata si sa bem doar apa plata cu lamaie, caci nu vom reusi decat sa privam organismul de nutrietii de care are nevoie zi de zi, dar trebuie sa fim foarte atenti la modul in care ne preparam alimentele.

Iata, asadar, cateva sfaturi pentru a pregati mesele astfel incat sa consumi o cantitate cat se poate de mica de grasimi nesanatoase, saturate si trans.

Gateste sanatos, fara efort, cu ajutorul acestor mici trucuri:

– Pentru supe, ciorbe si tocanite, foloseste iaurt natural, cu 1% – 2% grasime, in loc de smantana; de asemenea, a doua zi, cand scoti aceste feluri de mancare din frigider pentru a le incalzi, aduna cu o lingura grasimea de la suprafata si astfel vei elimina o buna parte din continutul de grasimi saturate al mancarurilor tale.

– Pentru felurile principale, incearca sa nu depasesti 75g de carne per portie si sa alegi carnea alba (al carei continut de grasime este de doua ori mai mic decat al carnii rosii) sau pestele. De asemenea, inainte de a gati carnea, indeparteaza stratul alb de grasime sau pielea de pe carnea de pui.

Nu praji carnea, ci alege o alta metoda care necesita o cantitate mai mica de ulei, cum ar fi frigerea sau fierberea; de asemenea, poti incerca sa inlocuiesti o parte din uleiul folosit cu apa, suc de tomate, supa sau un strop de vin.

Daca nu urmezi o dieta hiperproteica, incearca sa consumi carne de 2 ori pe saptamana, iar in rest inlocuieste-o cu linte, fasole, orez, paste integrale, soia. Elimina mezelurile din alimentatia ta!

– Pentru salate, uita de dressing-urile gata preparate din comert si foloseste doar otet balsamic sau ulei de masline. Poti incerca sa adaugi si suc natural de mere sau putina miere pentru a diminua din aciditatea otetului. Incearca sa eviti maioneza, smantana sau sosurile de smantana/ branza, baconul, branza si cascavalul cu un continut mare de grasime sau mezelurile atunci cand prepari o salata.

– Gateste sanatos legumele!  Consumul frecvent de legume nu este suficient, modul in care le prepari facand diferenta dintre o masa sanatoasa si una… periculoasa. Degeaba consumam dovlecei daca ii facem pane, degeaba este cartoful un aliment extraordinar daca il prajim! Pregateste legumele la gratar sau in cuptor, dar nu le prepara excesiv, pentru a nu-si pierde din calitatile nutritionale; adauga condimente sanatoase sau un strop de suc de lamaie.

– La desert, poti alege fructe, insa nu le consuma imediat dupa masa! Fructele se digera rapid, insa daca stomacul este deja plin, ele vor fi “blocate” alaturi de celelalte alimente si vor fermenta, cauzand balonare, arsuri sau dureri. Asadar, fie le consumi inainte de masa, fie astepti putin dupa ce ai mancat, pentru a nu avea probleme de natura digestiva.

De asemenea, poti inlocui inghetata cu iaurt inghetat cu fructe sau nuci, alune, migdale (dar niciodata prajite, cu sare, miere sau condiment, ci naturale). Daca decizi sa faci dulciuri de casa, poti folosi piure de banana sau suc de mere pentru a diminua cantitatea de zahar si ulei.

Nu in ultimul rand, cateva reguli generale:

– inlocuieste, pe cat posibil, uleiul de floarea soarelui cu cel de masline;

– limiteaza consumul de unt si margarina;

– renunta la popcornul la microunde si consuma popcorn facut la masina cu aer cald; inlocuieste untul si sarea cu un strop de scortisoara si te vei bucura de o gustare sanatoasa, satioasa, cu un continut mic de calorii (o cana de popcorn inseamna aproximativ 30 calorii).

Gateste sanatos si vei trai sanatos!

 

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate