Germenii de cereale – ce sunt si de ce ar trebui sa ii includem in alimentatie

Meiul, quinoa, orzul, secara, ovazul, graul, toate aceste cereale sunt consumate intr-o proportie mai mica sau mai mare de fiecare. Sunt folosite la prepararea garniturilor la felurile principale de mancare, a salatelor, a painii sau a produselor de patiserie. Insa ceea ce nu este atat de des intalnit este consumul germenilor de cereale. Iar acest lucru trebuie sa se schimbe, in special in lumina ultimelor cercetari ale nutritionistilor care demonstreaza ca germenii de cereale sunt mai bogati in nutrienti decat cerealele in sine.

Ce sunt germenii de cereale?

Germenii de cereale sunt de fapt cereale la inceputul ciclului de viata, cereale incoltite, care se vor dezvolta in plante mature. Conform nutritionistei Kristina Secinaro de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, pentru a beneficia de avantajele consumarii germenilor de cereale, seminte de cereale trebuie inmuiate si apoi crescute in medii cu temperatura si umiditate controlate.

Cum trebuie consumati germenii de cereale?

 

Cum trebuie consumati germenii de cereale?

Din cauza faptului ca germenii cresc intr-un mediu umed, propice pentru dezvoltarea bacteriilor, nutritionista Kristina Secinaro ne recomanda sa nu consumam germenii de cereale in starea lor naturala, ci numai dupa ce ii transformam intr-o pasta pe care mai apoi sa o utilizam la prepararea de mancaruri gatite la cuptor. Sau, putem, de asemenea, sa ii gatim termic inainte de a-i folosi la o mancare. Toti germenii de cereale, indiferent ca ii faceti pasta si ii puneti la cuptor sau ii preparati direct pe foc, trebuie spalati bine inainte de utilizare.

Tipuri de germeni de cereale

Germenii de cereale se pot obtine din orice tip de cereala, insa doar cativa dintre ei sunt mai cunoscuti si folositi in alimentatie.

Germeni de grau

 

Germeni de grau

Sunt considerati superaliment si contin cantitati mari de minerale si vitamine. Desi au dimensiuni mici, germenii de grau contin toata puterea necesara pentru ca o samanta sa se transforme intr-un spic care poate ajunge si la inaltimea de 70 – 80 cm. Germenii de grau contin zinc, fosfor, magneziu, acid folic si proteine de origine vegetala.

Germeni de quinoa

 

Germeni de quinoa

Se spune ca esentele tari se tin in sticlute mici. Acesta este si cazul germenilor de quinoa, care sunt considerati de unii nutritionisti drept regii germenilor de cereale. Quinoa contine cel mai mare nivel de proteine dintre toate cerealele. Momentul ideal de utilizare a germenilor de quinoa este atunci cand se poate observa un mic inel alb care iese din samanta de quinoa.

Germeni de mei

 

Germeni de mei

Sunt o sursa grozava de fibre si proteine. Sunt usor de digerat si dau un gust bun mancarurilor. Pot fi folositi la supe, fripturi, sosuri la felurile principale, etc. Pentru a beneficia de mai multe minerale, pot fi si combinati cu alti germeni. O data preparati termic, este important sa fie si consumati, altfel vitaminele se vor diminua.

Germeni de orz

 

Germeni de orz

Au un gust dulceag si sunt apreciati in fabricarea painii si a produselor de patiserie, ca de exemplu a biscuitilor si piscoturilor. Se pot face si sucuri sau sosuri cu ei. Germenii de orz sunt mai mult decat un superaliment, influentand nu doar corpul omului, ci si starea sa de bine.

Germeni de ovaz

 

Germeni de ovaz

Bogati in proteine, fibre si vitamine, germenii de ovaz sunt un mod extraordinar de a-ti tine sanatatea la cote maxime. Foloseste-i in iaurt, prajituri vegane, paine, sau la orice mancare atunci cand vrei sa adaugi un strop de energie. Germenii de ovaz revitalizeaza organismul si sunt bine absorbiti.

Beneficiile germenilor de cereale

Datorita faptului ca sunt la inceputul procesului de crestere, in perioada de germinare, germenii de cereale contin un numar mai mare de nutrienti decat ceea ce va contine in final planta matura. In timpul procesului de germinare, amidonul si fitatul se descompun, ceea ce inseamna ca germenii au mai multe vitamine si minerale.

Continutul de substante din germeni este scris pe ambalaj, indiferent daca achizitionati germenii in stare pura sau produse preparate din germeni. Atentie, nu toate produsele care contin germeni de cereale contin in mod necesar mai multi nutrienti decat ar contine acelasi produs daca ar fi facut din cereale integrale. Pentru a va lamuri asupra continutului lor, verificati ambalajul produsului cumparat.

Unde poti sa gasesti germeni de cereale?

Germeni de cereale se gasesc la plafar sau magazine naturiste, insa cererea pentru astfel de alimente a facut ca in ultima vreme, sa apara si in supermarketuri. Se gasesc in zona rece, deoarece sunt tinute la temperatura controlata, ceea ce trebuie sa faceti si dvs acasa. Germenii de cereale se tin numai la frigider si se consuma in doar cateva zile dupa achizitie.

Beneficiile germenilor de cereale

 

In afara de germeni in stare pura, mai exista si produse obtinute din germeni de cereale, cum ar fi faina, ulei, lactate, dulciuri. Si acestea se gasesc tot la magazinele naturiste (fizic sau online) sau la supermarketuri in zona Bio sau Organic.

Cum poti obtine germeni de cereale acasa?

Germenii de cereale se pot obtine si acasa, chiar daca nu detineti conditiile de temperatura si umiditate ale marilor producatori. In principiu, trebuie sa aveti un loc in camera unde sa puteti sa lasati semintele sa incolteasca, un loc caldut si fara lumina.

Incepeti prin a alege o mana din cerealele dvs preferate. Nu luati prea mult, deoarece semintele trebuie consumate in doar o zi, maxim doua, dupa ce au germinat, altfel isi continua procesul de dezvoltare si isi pierd din nutrienti, sau, mai rau, prind mucegai.

Luati cam o mana de seminte, spalati-le bine si apoi puneti-le intr-un recipient prin care sa nu patrunda lumina si acoperiti-le cu apa. Deasupra recipientului, puneti o carpa curata si lasati asa o noapte intreaga in camera, la o temperatura constanta. Este de preferat sa folositi o carpa deasupra recipientului si nu un capac obisnuit, pentru a lasa sa intre aerul.

A doua zi, strecurati semintele, si puneti-le pe o carpa (alta) uscata. Acoperiti carpa cu alta carpa sau chiar cu propriile margini, daca este de dimensiuni mari, si mai lasati semintele asa pentru 24 ore. Nu puneti carpa cu semintele care vreti sa incolteasca pe calorifer, pentru ca acesta este de cele mai multe ori plasat chiar langa geam, si lumina nu ajuta la germinare.

Cum poti obtine germeni de cereale acasa

 

Concluzie

Surse de vitamine, proteine, minerale, usor de digerat si de absorbit de catre organismul uman, recomandate de nutritionisti din lumea intreaga pentru beneficiilor lor, astfel pot fi caracterizati in doar cateva cuvinte germenii de cereale. Acestia pot fi cumparati din magazine specializate sau de la raioanele cu produse Bio ale supermarketurilor, sau chiar obtinuti acasa. Doar cateva grame de germeni contin necesarul de proteine si vitamine pentru o zi intreaga, asadar sa incepem sa urmam sfaturile nutritionistilor si sa ii includem in alimentatie chiar de astazi.

Sursa: https://www.health.harvard.edu/

5/5 - (3 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate