Grasimi sanatoase, pentru salate racoritoare!
E clar: vara e timpul salatelor! Mai usoare sau mai consistente, simple sau… exotice, preparate pe fuga sau cu migala, salatele ne protejeaza silueta si ne ofera multa energie si chef de viata! Insa nicio salata nu ar trebui sa fie lipsita de un ingredient esential, atat pentru sanatate, cat si pentru a facilita inlaturarea stratului adipos (in special de pe abdomen): grasimi sanatoase! Astazi m-am gandit sa facem o micuta lista a celor mai importante 7 surse de grasimi sanatoase care merg de minune cu legumele proaspete, de vara. 😀
7 surse gustoase de grasimi sanatoase:
1. Uleiul de masline si maslinele: conform Shape.com, o treime de lingurita de ulei de masline inseamna aproximativ 3g de grasimi mononesaturate, o cantitate mare de polifenoli si de vitamina E, in timp ce 10 masline ne furnizeaza in jur de 3,5g de grasimi mononesaturate.
2. Avocado: un fruct minunat, pe care putini dintre noi il consuma in mod regulat, avocado contine in jur de 30g de grasimi sanatoase, dintre care 15-16g sunt mononesaturate. Se adauga la acestea un continut semnificativ de acid oleic (care previne cancerul la san), luteina (care protejeaza impotriva degenerescentei maculare), acid folic (esential pentru femeile gravide si impotriva bolilor de inima), vitamina E si antioxidanti si se obtine un ingredient perfect pentru salatele de vara: avocado!
3. Branza proaspata: o treime de cana de ricotta contine in jur de 3g de grasimi mononesaturate, dar foarte buna este si mozarella. Pana la urma, o salata fara putina branza nu prea merge, nu-i asa? 🙂
4. Nuci caju: nucile caju nu doar ca imbunatatesc vederea, datorita continutului mare de Zeaxantina, intaresc sistemul osos si protejeaza sanatatea dintilor, datorita continutului mare de calciu, magneziu si fosfor, ci inlatura si migrenele, starile de oboseala si insomnia, datorita continutului de triptofan, iar 15g de nuci caju contin in jur de 4g de grasimi sanatoase, monosaturate.
5. Tahini sau pasta de susan nu doar ca ofera o aroma excelenta salatelor, ci furnizeaza organismului tau o cantitate importanta de grasimi mononesaturate (3g/ lingura) si de magneziu.
6. Nuci de macademia: desi mai scumpe, merita din cand in cand sa adaugam cateva nuci de macademia salatelor noastre, deoarece acestea sunt extrem de bogate in grasimi sanatoase, doar 2 nuci continand aproximativ 3g de grasimi mononesaturate, conform Shape.com. Mai mult, acestea contin o cantitate mare de fibre, fier, calciu, potasiu si vitamina A si accelereaza arderea garsimilor.
7. Uleiul de canola si uleiul de alune: uleiul de canola este o sursa minunata de acizi grasi omega 6 si acizi grasi omega 3, iar o treime de lingura de ulei de canola iti va furniza 3g de grasimi mononesaturate. Ulieul de alune este si el o sursa bogata de acid oleic, de resveratrol, puternic antioxidant si de vitamina E, iar jumatate de lingura de ulei de alune contine aproximativ 3g de grasimi mononesaturate. Atentie, insa: aceste uleiuri sunt bogate in calorii, daci incearca sa nu exagerezi.
Grasimi sanatoase, pentru o viata sanatoasa
Asadar, incearca sa incluzi cat mai des aceste alimente bogate in grasimi sanatoase in dieta ta, pentru a diminua riscul de boli cardiovasculare si pentru a te bucura de energie si de forta intreaga zi! Pofta buna!