Fie ca ai gasit in kitesurfing un hobby nou si extrem de atragator, fie ca vrei sa incerci ceva nou in vacanta, de pe margine lucrurile pot parea destul de dificile… Daca te-ai intrebat vreodata cat de greu este sa inveti sa faci kitesurfing si de cate ore vei avea nevoie pentru a te perfectiona, ai mai jos tot ce trebuie sa stii despre acest sport, precum si o paralela intre kitesurfing si surfing, daca se intampla cumva sa fi incercat surfingul pana acum si vrei sa stii la ce sa te astepti de la kitesurfing prin comparatie.
Kitesurfingul are o curba abrupta de invatare. In principiu va fi nevoie sa combini doua skill-uri – controlul zmeului si folosirea placii pe apa, doua activitati pe care le vei executa in acelasi timp atunci cand vei incepe sa practici efectiv acest sport. In functie de capacitatea de invatare, de coordonare si de echilibru, poate dura intre cateva zile si cateva saptamani sa ajungi sa stapanesti elementele de baza.
Ceea ce conteaza cu adevarat este sa te pregatesti sa inveti intr-un mod care te va ajuta sa intelegi mecanica din spatele kitesurfing-ului.
Sumar:
De ce este kitesurfingul mai greu de invatat?
La kitesurfing, te bazezi in mare parte pe viteza vantului, pe cat de linistita este apa, pe echipamentul de calitate si pe forta fizica, pentru a te deplasa prin apa. Iti va fi mult mai usor sa inveti sa faci kitesurfing daca stii cand aceste conditii sunt potrivite, si in plus vei fi mereu in siguranta.
Conditii bune pentru incepatori
Conditiile meteo pot fi un factor important pentru cat de repede inveti sa faci kitesurfing, precum si pentru siguranta ta generala. Conditiile perfecte de invatare pentru incepatori sunt o zi insorita, fara nori si o viteza laterala a vantului de 7–28 noduri (13-52 km/h). Desi pentru viteze ale vantului mai mici de 22 km/h (12 noduri) va fi nevoie de un zmeu mai mare si de ceva mai multe cunostinte tehnice, fiind deci mai greu pentru incepatori sa invete tehnicile adecvate de controlare a zmeului.
Conditiile nepotrivite in kitesurfing inseamna zile intunecoase, cu furtuni, cu valuri mari si agitate si vanturi de peste 55 km/h (30 de noduri). Orice scoala de kitesurfing si orice instructor va trebui sa fie foarte atent la vreme si sa amane cursurile pana cand vremea va fi perfecta.
Echipament de kitesurfing pentru incepatori
Incepator fiind, cel mai probabil vei folosi echipamentul de la scoala de kitesurfing la care faci cursurile, insa e bine sa cunosti calitatea echipamentului si starea in care se afla acesta inainte de lectie, pentru ca aceste informatii vor influenta succesul tau in materie de kitesurfing.
- Zmeul nu trebuie sa aiba defecte vizibile si trebuie sa aiba dimensiunea adecvata vitezei vantului. Instructorul trebuie sa iti dea zmeul potrivit.
- Bara – carma, practic – trebuie sa aiba 4-5 corzi atasate de zmeu si nu trebuie nici ea sa aiba defecte vizibile.
- Urmatoarea parte din echipament este un ham care leaga corpul de bara zmeului ajutandu-te sa iti mentii echilibrul si, de asemenea, sa controlezi si sa carmesti zmeul mult mai usor. Un ham in forma de scaun este o optiune excelenta pentru incepatori, in locul hamului pentru talie. Hamul scaun te ajuta sa cobori punctul de tragere, facilitand echilibrul.
- O chinga de siguranta este un must have absolut pentru cei care fac kitesurfing. Este o chinga care te mentine atasat de zmeu in cazul in care dai drumul barei.
- La inceputul lectiilor de kitesurfing va trebui sa folosesti o placa mare de kitesurfing, care datorita flotabilitatii si dimensiunii mari iti va oferi un echilibru general mai bun. Vei putea stapani mai rapid o placa mai mare si vei reusi sa treci la placi mai usoare, care necesita mai mult echilibru si stabilitate.
- Alte echipamente de siguranta pe care trebuie sa le ai sunt – casca, incaltaminte pentru apa si un costum din neopren. In functie de mediul in care inveti sa faci kitesurfing, probabil ca nu vei avea nevoie de unele dintre aceste echipamente, insa in principiu ele te ajuta sa inveti mai usor sa faci kitesurfing. E neaparat necesar sa porti mereu o casca.
Cum gasesti instructorul sau scoala potrivita de kitesurfing?
Gasirea unui instructor bun sau a unei scoli bune de kitesurfing poate fi un alt factor important care influenteaza cat de usor inveti sa faci kitesurfing. Exista multi factori pe care trebuie sa ii iei in calcul atunci cand alegi o scoala sau un instructor de kitesurfing.
- Locatia cursurilor. Gaseste o scoala sau un instructor care sa aiba acces la cel putin 30 de metri de spatiu neocupat de plaja cu nisip, fara zone periculoase prin preajma, precum pietre, cladiri sau oameni.
- Locatia trebuie sa aiba vanturi moderate si stabile. Desigur, acest aspect tine in primul rand de locatia geografica si nu de vreme, insa e mai greu sa inveti in conditii mai dure.
- Un plan bun de lectii. Cate lectii trebuie sa faci? Care sunt principalele obiective si abilitati pe care le vei invata in fiecare lectie? Instructorul tau intelege abilitatile pe care trebuie sa le stapaneasca un incepator? Lectiile au ordinea corecta pentru a-ti asigura la final abilitati de kitesurfing de succes?
- Experienta. De cat timp ofera lectii scoala sau instructorul? Citeste review-uri lasate de alti cursanti pentru vedea ce expertiza au cei cu care vei invata. Scoala sau instructorul au licenta sau apartin de unele asociatii de kitesurfing?
- Verifica echipamentul de kitesurfing. In ce stare sunt zmeele, placile si hamurile? Echipamentele sunt noi sau vechi? Sistemele de desprindere sunt in stare buna?
- Salvare, barca si comunicatii. Asigura-te ca scoala sau instructorul au acces la protocoale de siguranta adecvate, esentiale pentru siguranta ta.
- Asigurari. Exista vreo asigurare pentru cursanti care sa acopere costurile de spitalizare si accidentare?
Fie ca inveti sa faci kitesurfing intr-o vacanta sau aproape de casa, este important sa faci un research legat de scoala sau de instructor, pentru a te asigura ca indeplinesc aceste cerinte.
E greu sa inveti sa faci kitesurfing?
Cat de dificil iti va fi sa pilotezi un zmeu depinde de modul in care creierul tau interpreteaza relatia dintre zmeu si fereastra de vant (wind window). Primele lectii vor avea loc pe plaja si iti vor permite sa inveti sa directionezi zmeul, testand cum functioneaza relatia dintre vant si zmeu.
Vei invata rapid sa faci inclinarea usoara a barei stanga-dreapta si apoi sa simti fluctuatia fortei cand treci de la o zona de fereastra la alta. In final, vei invata cum sa faci un inceput de kitesurfing pe plaja.
Invatarea poate fi ceva mai dificila cand vine vorba despre includerea miscarilor inainte/inapoi, tras/impins si in acelasi timp inclinarea barei stanga-dreapta, miscand zmeul prin fereastra de vant. E dificil si contraintuitiv de pus in practica si vei avea nevoie de mult exercitiu pentru a nu fi coplesit de zmeu. Pasul urmator va fi sa inveti cateva dintre trecerile de la kiteboarding incepator la avansat.
Cat de in forma trebuie sa fii pentru kitesurfing?
Pentru ca cea mai mare parte a puterii zmeului este atasata de talie, va fi un avantaj major ca muschii trunchiului sa fie puternici. Cand zmeul trage in sus de ham, va trebui sa opui rezistenta cu trunchiul, tinand corpul drept si impingand cu picioarele in placa si impotriva rezistentei apei.
Insa nu trebuie sa fii un atlet nemaipomenit pentru a face kitesurfing. Majoritatea oamenilor sanatosi au suficienta forta in trunchi si picioare pentru a se mentine in pozitie verticala pe apa, pentru a opune rezistenta hamului si a impinge in placa.
Kitesurfingul este sigur pentru copii?
Raspunsul la aceasta intrebare tine de mediu si de echipamentul de siguranta cu care vor invata copiii. Cu un instructor bine calificat si conditii bune, kitesurfing-ul poate fi foarte sigur pentru intreaga familie.
Cerintele minime de greutate pentru multe scoli de kitesurfing sunt de cel putin 30 kg, pentru a nu exista riscul de a fi dus de o rafala de vant.
In alta ordine de idei, este mult mai usor sa inveti sa faci kitesurfing cand esti mai tanar decat la varsta adulta. Asa functioneaza creierul uman. Pentru copii este o activitate noua si adesea pot dobandi abilitatile necesare mai usor decat adultii, in timp ce acestia trebuie sa isi reprogrameze creierul pentru a invata noi abilitati. In plus, copiii sunt in general mai scunzi si mai usori, ceea ce ii ajuta sa faca mai usor kitesurfing.
Kitesurfing versus surfing
Daca ai incercat pana acum surfingul si vrei sa stii cat de diferit este sa faci kitesurfing, cat de obositor, periculos sau scump este prin comparatie, ai mai jos cateva raspunsuri la aceste intrebari. Ceea ce trebuie sa stii din start este ca surfingul si kitesurfingul sunt doua sporturi foarte diferite, singura asemanare fiind asa-numitul “calarit” al valurilor, asa ca nu de fiecare data se poate face o comparatie directa, iar cand se face nu prea are sens, dar poate fi util sa le comparam pentru a fi cat mai constient de diferente.
Dificultatea, oboseala si alte aspecte asemanatoare sunt variabile foarte subiective, asa ca nu pot fi considerate niciodata adevaruri absolute.
Kitesurfingul este potrivit pentru tine daca locuiesti in apropiere de plaje sau lacuri vantoase, daca ai un buget decent de alocat acestei pasiuni si daca esti atras de viteza si de spectaculozitatea sariturilor. Varsta si forma fizica nu conteaza.
Surfingul poate fi mai potrivit daca esti tanar si fit, daca nu dispui de prea multe resurse financiare, daca esti rabdator si constant din fire, daca locuiesti langa plaje cu valuri bune si daca esti un inotator bun si ai incredere in apa.
E mai usor sa inveti sa faci surfing sau kitesurfing?
Prima intrebare pe care o pun de obicei incepatorii este daca e mai dificil sa faci kitesurfing decat surfing? Privind cele doua sporturi din exterior ai avea tendinta sa spui ca surfing-ul este cel mai usor.
Atat surfingul cat si kitesurfingul au o curba de invatare abrupta, desi instructorii sunt in general de acord ca e nevoie de mai putin timp pentru a invata sa faci kitesurfing decat surfing.
Necunoscatorii cred ca surfingul e mai usor de invatat pentru ca practic nu ai de controlat decat placa, asa ca nu trebuie decat sa iti iei placa la subrat si sa te apuci de treaba. Insa e mai complicat de atat. Desi nu e complicat sa stai pe spuma valurilor (dupa ce valurile s-au spart deja) si oricine cu un minim de agilitate o poate face in cateva ore, surfingul inseamna mult mai mult de atat!
Pentru a face surfing trebuie sa iei in piept valurile nesparte, sa dai traiectoria adecvata placii, in functie de directia valului si sa mentii viteza. Ceea ce inevitabil implica si alte skill-uri, precum ramatul eficient, interpretarea curentilor, sa stii sa sari si sa te scufunzi, sa stii cum sa alegi valurile si sa te pozitionezi corect, sa stii sa te ridici in momentul potrivit si sa iti mentii echilibrul. Toate aceste aspecte se invata in general cu mult exercitiu. Procesul de invatare poate fi distractiv, dar e nevoie de mult timp pentru a invata sa te ridici corect pe un val verde.
Novicii sunt insa de parere ca sportul mai dificil este kitesurfingul, pentru ca trebuie sa stii sa controlezi si zmeul si sa stai si pe placa. Realitatea este ca cele doua skill-uri diferite se invata pe rand, nu simultan, si in general majoritatea persoanelor pot stapani zmeul dupa un minim de 6-8 ore de exersare pe plaja. Urmatorul pas este sa inveti sa te urci pe placa si sa o controlezi, ceea ce in general se intampla dupa cateva ore.
Kitesurfingul este mai obositor decat surfingul?
Intotdeauna este foarte obositor sa inveti un sport nou. Daca vrei sa inveti sa faci surfing, pregateste-te pentru ture obositoare de inot si pentru lupta cu valurile, ca sa nu mai vorbim de mersul prin apa la nivelul taliei pentru a gasi spuma potrivita care sa te impinga cateva secunde.
Daca vrei sa te apuci de kitesurfing, la finele unei zile de sport te vor durea muschii gatului de la uitatul catre zmeu si picioarele de la mersul pe plaja. Ca sa nu mai vorbim de plimbarile interminabile pe plaja pana cand inveti sa controlezi zmeul!
Dupa ce vei reusi sa dobandesti abilitatile necesare, totul va fi mai simplu si mai putin obositor. Muschii se antreneaza, miscarile devin mai eficiente si lucrurile devin mai usoare, evident, pana cand te hotarasti sa inveti vreo manevra noua sau sa iti lansezi o noua provocare, ca de pilda conditii meteo mai dificile decat de obicei.
In surfing, un rider de nivel intermediar sau expert petrece 90% din timp ramand si doar 10% sau chiar mai putin stand efectiv pe placa. Ramatul pentru a trece de valuri este o miscare ce pune presiune asupra muschilor umerilor, bratelor si gatului. Cu siguranta, spre deosebire de kitesurfing, te poti bucura de momente de relaxare completa calare pe placa asteptand valul perfect. Aceste momente pot fi folosite pentru a-ti recupera energia… dar daca te asezi pe placa prea des curentii te pot indeparta de varf si atunci va trebui sa faci din nou eforturi pentru a te intoarce!
In kitesurfing, un kiter de nivel intermediar sau expert poate naviga ore intregi stand confortabil pe placa tras de zmeu. Forta panzei zmeului este descarcata in tot corpul prin trapez, fara a pune prea multa presiune asupra bratelor, in timp ce picioarele sunt cele mai tensionate. Saritul sau calarirea valurilor sunt activitati care necesita mai mult efort, atat din punct de vedere muscular cat si din punct de vedere al concentrarii, insa intre o manevra si alta te poti relaxa.
In general, persoanele care au invatat ambele sporturi sunt de acord ca surfingul este cel mai obositor dintre cele doua, nu doar in faza de invatare, ci si mai tarziu.
Kitesurfingul este mai periculos decat surfingul?
Atat surfingul, cat si kitesurfingul sunt in stransa legatura cu marea si cu fortele naturii, cu valurile si vantul, elemente care sunt dificil de anticipat si care nu pot fi controlate. Printre abilitatile surferului si ale kitesurferului ar trebui sa existe capacitatea de a interpreta situatiile si de a evalua riscul, pentru a stabili daca acesta este proportional cu abilitatile sale. Ambele sporturi sunt foarte sigure daca cei care le practica sunt constienti de abilitatile lor si daca se desfasoara in conditii meteo potrivite. Desigur, este o alta discutie daca ne referim la surfing pe valuri mari sau la kitesurfing cu vanturi de furtuna…
In surfing cele mai frecvente pericole se leaga de posibilitatea de a te afla in mijlocul valurilor pe care nu le poti controla, in voia curentilor, riscand sa te lovesti de fundul stancos sau de recifuri ascutite daca faci o cadere proasta, de a ramane fara placa sau de a-i lovi pe ceilalti. Insa cel mai mare pericol dintre toate este, fara indoiala, cel al inecului: sa fii luat de valuri, tarat pana la fund si sa te chinui sa respiri fara sa stii in ce directie sa inoti pentru a iesi la suprafata.
In kitesurfing, multe accidente au loc inainte de a intra in apa, in momentul foarte delicat al decolarii zmeului. Multi instructori sustin ca 90% dintre accidentele de kitesurfing au loc pe plaja, iar eroarea umana poate fi intr-adevar foarte costisitoare. Rafalele de vant pot fi atat de periculoase incat sa ia pe sus un kiter si apoi sa-l arunce efectiv la pamant.
In apa, in schimb, cele mai frecvente accidente nu sunt cauzate de valuri si curenti – deoarece kiterul se afla deasupra apei – ci de sarituri. Chiar si in cazul sariturilor dorite, poate aparea oricand o aterizare putin prea violenta insotita de traumatisme si de vanatai. Pe langa cresterea brusca a fortei vantului, chiar si scaderea sa brusca este o problema, pentru ca daca se afla prea departe, kiterul va trebui sa inoate inapoi cu tot echipamentul. In cazul caderii zmeului in apa, mai ales daca sunt valuri mari, un alt pericol este reprezentat de incurcarea corzilor printre picioare, care te poate trage in jos.
Asadar, ambele sporturi pot fi periculoase daca subestimezi conditiile meteo sau daca iti supraestimezi abilitatile, insa probabil ca pericolele sunt mai mari in kitesurfing.
Kitesurfingul este mai scump decat surfingul?
Pentru a face surfing ai nevoie de o placa, o chinga si un costum de neopren. Desigur, pe masura ce abilitatile tale se imbunatatesc, vei avea nevoie de mai mult de o placa si un costum de neopren pe sezon. Dar in general o placa de surf poate dura multi ani, iar surfingul este considerat in general un sport economic.
Pentru a face kitesurfing, ai nevoie cel putin de un zmeu si o bara, o placa, un trapez, un costum de neopren si diverse accesorii. Kitesurfing-ul are si un cost de intretinere destul de mare, deoarece echipamentul trebuie sa fie intotdeauna in stare buna pentru a evita riscurile inutile. Zmeul si corzile se uzeaza destul de repede si trebuie inlocuite.
Asadar, kitesurfingul este in mod clar mult mai scump decat surfingul.
Kitesurfingul – un exercitiu distractiv
Dincolo de pericole si pret ridicat, kitesurfingul este o activitate extrem de distractiva si care merita incercata macar o data in viata. Modul in care inveti influenteaza foarte mult cat de greu sau usor iti va fi sa faci kitesurfing. Asigura-te ca inveti de la un instructor experimentat, in conditii bune si cu echipamente de calitate si vei avea astfel sansa de a deveni kitesurfer profesionist in cel mai scurt timp.
În ultimii ani, în Constanța și în Mamaia au apărut mai multe școli și instructori calificați IKO de la care poți învăța rapid kiteboardingul în România.
e binevenit articolul, stiu pe cineva .. face kite prin spania .. dar avem si la noi in constanta si la navodari .. e spectaculos de privit .. ma cam tenteaza si am gasit informatii utile in articol, mersi 😀