Cum alegi tacamurile la masa pentru o experienta placuta
Se spune ca aspectul mancarii e la fel de imporant ca si gustul, si pe buna dreptate: inainte de a lua primul dumicat, deja ti-ai creat o impresie despre continutul farfuriei, bazata pe o experienta multisenzoriala. Dar si tacamurile, farfuriile sau recipientele din care mancam la masa pot face diferenta dintre o masa usoara si una urmata de mustrari de constinta, dar si intre o silueta frumoasa si cateva kilograme in plus.
Dar sa vorbim mai concret: un studiu realizat de cercetatorii de la Oxford si publicat in revista Flavour arata cat se poate de clar corelatia intre caracteristicile tacamurilor si perceptia noastra asupra mancarii.
In primul rand, farfuriile mai mari cresc apetitul, motiv pentru care trebuie sa folosim farfurii si castronele mici, pentru un mai bun control al portiilor. Din acelasi motiv nu este bine sa mancam chipsuri, floricele, inghetata etc. din recipiente mari, intrucat pierdem masura si aportul caloric creste.
Greutatea tacamului altereaza gustul alimentului la masa. In cadrul studiului, subiectii au primit linguri de dimensiuni si culori diferite pentru a consuma iaurt simplu. Rezultatele au aratat ca, atunci cand iaurtul a fost consumat cu o lingura mai usoara, a fost apreciat ca fiind mai placut si de o calitate mai buna, dar si mai putin dulce.
Atunci cand iaurtul a fost consumat cu o lingura albastra, subiectii l-au apreciat ca fiind mai sarat decat un iaurt simplu obisnuit (un truc eficient pentru amatorii de popcorn care nu vor sa exagereze cu consumul de sare – consumati-l dintr-un castron albastru!).
De asemenea, iaurtul servit cu linguri albe a parut mai dulce decat cel consumat cu linguri negre, desi era acelasi tip de iaurt (=> nu consumati desertul din farfurii negre sau cu tacamuri negre pentru ca va veti potoli mai greu pofta de dulce).
Iar daca esti amator de branza, trebuie sa stii ca, servita de pe marginea cutitului, branza are un gust mult mai placut decat servita cu furculita sau din mana, cel putin asa au considerat persoanele care au participat la acest studiu.
In materie de culori, e bine sa stii ca gri, negru, maro, mov sau albastru diminueaza apetitul, in timp ce galben, rosu, turcoaz sau portocaliu cresc pofta de mancare. Asadar, mare grija cum iti decorezi bucataria!
Tacamuri preferate la masa
Te-ai intrebat vreodata de ce ai o cana preferata de cafea si in nicio alta cana cafeaua nu are acelasi gust? Sau de ce iti place sa rontai alune dintr-un anumit castronel? Ei bine, raspunsul se gaseste in randurile de mai sus.
Pofta buna!