Laptele de migdale: o bautura delicioasa si extrem de sanatoasa
Laptele de migdale, la fel ca laptele de soia, reprezinta o alternativa sanatoasa la laptele de vaca din comert, fiind o bautura delicioasa, bogata in proteine, acizi grasi omega 3, vitamina E, zinc, magneziu, potasiu si fier, dar saraca in calorii. Este o optiune nemaipomenita pentru cei care au intoleranta la lactoza, gustul fiind foarte putin diferit de cel al laptelui de provenienta animala.
Inainte sa ne delectam cu beneficiile acestei bauturi, propun sa vedem cum putem obtine aceasta bautura minunata.
Cum se prepara laptele de migdale
Desi se gaseste in comert in diverse sortimente, laptele de migdale poate fi preparat cu succes si acasa. Si nu exista doar o reteta, ci un numar extrem de generos de retete pe care la poti incerca. Ai grija insa la ingrediente, nu ai vrea sa transformi un produs cu numar mic de calorii intr-o bomba calorica. Eu iti propun azi o reteta usurica, cu continut caloric mic. Ai nevoie de o cana de migdale, trei cani de apa si doua linguri de susan. Lasa la inmuiat migdalele peste noapte intr-un castron cu apa, scurge apa si mixeaza samburii in blender impreuna cu o cana de apa si cu cele doua linguri de susan. Pasta obtinuta se strecoara printr-un tifon sau o sita, apoi rezultatul se toarna intr-un recipient si se pune la frigider.
5 beneficii aduse de laptele de migdale sanatatii
Aceasta alternativa sanatoasa la laptele de vaca vine cu un bagaj deloc de neglijat de beneficii, pe care te invit sa le cunosti:
1. Te ajuta sa scapi de kilograme. Daca alegi sa consumi laptele de migdale ca atare, fara sa ii imbogatesti gustul cu arome si indulcitori, la o portie (250 ml) vei avea aproximativ 60-70 de calorii, 1-2 g proteine, 2.5 g grasimi dintre care 0 grasimi saturate, 8 g carbohidrati. Datorita continutului caloric scazut, laptele de migdale este un plus incontestabil pentru dietele orientate catre pierderea kilogramelor, sustinute si de un program echilibrat de exercitii fizice.
2. Sanatate pentru inima si artere. Fata de laptele de origine animala, laptele de migdale nu contine colesterol si grasimi saturate, fiind extrem de sanatos pentru cei cu probleme cardiovasculare. Aportul insemnat de magneziu si potasiu, minerale cu rol crucial in activitatea cardiaca, este inca o dovada pentru realul suport acordat sanatatii inimii si arterelor.
3. Sanatate pentru sistemul osos. Laptele de migdale este deosebit de bogat in calciu, o cana de lapte asigurand 30% din doza zilnica recomandata de calciu si 25% din cea de vitamina D – responsabila cu asimilarea calciului. Concentratia de magneziu sustine si ea absorbtia optima a calciului, pentru un sistem osos de nota 10.
4. O piele minunata. Se pare ca laptele de migdale ne depaseste toate asteptarile, venind cu beneficii importante si pentru piele. Un pahar de lapte ofera nu mai putin de 50% din doza zilnica recomandata de vitamina E, recunoscuta pentru proprietatile antioxidante puternice, pentru lupta impotriva radicalilor liberi si pentru rolul important in asimilarea vitaminei A – importanta pentru o vedere sanatoasa si pentru o dezvoltare armonioasa.
5. Forta pentru muscultura. Desi este sarac in proteine, laptele de migdale compenseaza in ceea ce priveste sustinerea musculaturii printr-un continut bogat de minerale. Acestea ajuta la dezvoltarea musculara, pe langa rolul crucial pe care il au pentru sanatatea inimii si a sistemului osos. Riboflavina (vitamina B) si fierul din laptele de migdale ajuta la absorbtia si asimilarea proteinelor, al caror rol pentru cresterea si si regenerarea musculara este arhicunoscut.
Păi cum? O data îi bogat in proteine , o data îi sărac in proteine… Cum facem ?