Leziunile ligamentelor încrucișate – cauze, simptome și tratament

Când aducem în discuție ligamentele încrucișate, acestea pot fi de două tipuri: anterioare (LIA) și posterioare (LIP), iar acestea sunt responsabile de stabilitatea genunchiului în momentul rotației și trebuie protejate dacă nu vrei să te confrunți cu leziuni și rupturi.

Cauze

Cele mai frecvent apar problemele la nivelul LIA, mai exact riscul de leziuni este în acest caz de 8 ori mai mare și au loc mai ales în cazul sportivilor de performanță, care solicită foarte mult zona genunchilor prin mișcări bruște și rapide. Ligamentele se pot leza și când au loc activități intense fără o încălzire în prealabil, așadar, ai în vedere acest aspect.

Sunt anumiți factori de risc ce pot da astfel de probleme: anatomia în cazul femeilor, care au o forță musculară mai redusă și pot fi influențate și din punct de vedere hormonal, folosirea de încălțăminte nepotrivită, mișcări realizate incorect, sport practicat pe gazon artificial, dar și înaintarea în vârstă.

Foarte rare sunt situațiile în care ligamentele se rup, iar asta se întâmplă cel mai frecvent când au loc accidente foarte grave cu traumatisme severe la nivelul genunchiului.

Simptome

Este bine să cunoști simptomele unor astfel de probleme, pentru a-ți da seama de ce se întâmplă și pentru a te prezenta la timp la medic. În primul rând vorbim de durere, care se manifesta foarte intens mai ales la activitățile zilnice, normale, umflarea zonei respective, disconfort mare la mers, pierderea funcției articulare sau tumefacție articulară.

În cazul în care te confrunți cu aceste simptome apărute în urma unor incidente neplăcute, întrerupe orice fel de activitate fizică, aplică comprese cu gheață și adresează-te cât mai urgent unui medic. Diagnosticul se pune în urma examinării membrului afectat, dar și după o serie de radiografii, ecografii sau chiar după un RMN.

Tratament

În ceea ce privește tratamentul pentru ligamentele încrucișate, dacă problema nu este una gravă, se încearcă într-o primă fază variante nechirurgicale:

  • purtarea unor dispozitive medicale care ajută la stabilizarea articulației genunchiului, folosirea unor cârje pentru a nu suprasolicita piciorul;
  • fizioterapia care ar putea reduce din inflamații și durere – electroterapia, ultrasunetele, magnetoterapia etc. Medicul va ști exact ce să îți recomande în acest sens;
  • kinetoterapia, poate fi benefică dacă mișcprile sunt făcute corect, sub îndrumarea unui specialist.

Dacă problema este una gravă și metodele de mai sus nu ajută, atunci este foarte posibil să fie necesare proceduri chirurgicale care presupun utilizarea unor grefe:

  • alogrefa – o porțiune de țesut de la un donator este transferată pacientului în momentul în care alte metode nu funcționează;
  • autogrefa – țesutul transferat provine de la pacientul care și primește grefa;
  • ligamentul artificial – este o grefă produsă artificial, prin ligamentoplastie și are marele avantaj că este foarte rezistentă.

Mai există și posibilitatea efectuării unei operații pentru ruptură de ligament. Această metodă este întâlnită mai ales în cazul persoanelor înaintate în vârsta sau a celor sedentare și presupune reconstrucția ligamentelor.

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate