Toti vrem sa fim sanatosi si este in regula sa actionam ca atare. Insa alimentatia sanatoasa poate deveni o obsesie pentru unii. Ce se intampla in acest caz?
Orthorexia este un termen creat de medicul Steven Bratman la sfarsitul anilor ’90 si descrie o tulburare in alimentatie in care indivizii sunt obsedati de mancarea sanatoasa pana la limita in care aceasta devine…nesanatoasa. Suna paradoxal, dar este destul de simplu: acesti oameni vor ca alimentele sa fie lipsite de impuritati de orice fel, iar acest lucru le consuma o gramada de timp. In cazuri extreme, cei care sufera de orthorexie pot ajunge sa se priveze de mancare pentru ca isi impun prea multe limitari alimentare.
Mananci prea sanatos? Iata cum se comporta cei care sufera de orthorexie:
- Nu mananca niciodata la restaurant sau in alte locuri asemanatoare
- Se izoleaza social pentru a nu fi tentati sa manance in alta parte decat acasa la ei
- Sunt extrem de tematori cand vine vorba de alimentatie
- Petrec mai mult de 3 ore pe zi cautand informatii si surse de unde pot procura alimente sanatoase
- Elimina tot ceea ce este nasanatos din grupele alimentare pana la punctul in care ajung la malnutritie. Poate insemna renuntarea la grasimi, cereale sau produse de origine animala intr-un mod exagerat.
- Petrec toata ziua planuind ce o sa gateasca
Ce e in neregula atunci cand vrei sa mananci prea sanatos?
Probabil va intrebati care este problema, de vreme ce mancarea sanatoasa nu face rau. Trebuie sa intelegeti ca aceasta afectiune despre care vorbim nu este acelasi lucru cu stilul de viata vegan sau vegetarian, cu adoptarea unei diete de orice tip pentru o perioada determinata de timp. Vorbim despre oameni care pun acest lucru mai presus de propria viata. Micile placeri pe care orice om sanatos si le permite din cand in cand, cum ar fi o felie de prajitura, sunt o practica inadmisibila pentru cei cu orthorexie.
Daca si tu ai impresia ca s-ar putea sa suferi de othorexie, pune-ti aceste doua intrebari:
1. Iti pasa mai mult de calitatea mancarurilor decat de placerea pe care o ai atunci cand le mananci (alimentatie sanatoasa in ambele cazuri)?
2. Dieta pe care o ai te izoleaza din punct de vedere social?
A manca sanatos implica un foarte acut simt al echilibrului. Mancarea este una dintre marile placeri ale vietii, deci nu ar trebui sa ne streseze in nicio forma.
Ramai sanatos fara a deveni obsedat!
Este o regula simpla: asigura-te ca alegerile in materie de alimentatie sunt ALEGERI, nu OBSESII. Este foarte bine sa incerci sa elimini pesticidele din alimentatia ta, dar nu vei muri in cazul in care se intampla sa iei cateva gustari cu ulei hidrogenat, de exemplu.
Evita sa pui etichete alimentelor de tipul: rau-bun. Mai degraba imparte-le in: sanatoase, bogate in nutrienti si cele mai putin bogate in nutrienti, care sunt mai putin sanatoase. Nu confunda emotiile cu alimentatia, fii echilibrat, nu extremist.
Slabe argumentele autorului articolului .Faptul de a avea grijă de ceea ce mănânci este absolut normal,iar daca vrei sa îți menții o rigoare în asta nu este nimic rău .