Medicamentele noi, care pot fi mai sigure decat pastilele pe care le cunoastem din trecut, au largit optiunile in ceea ce priveste tratarea obezitatii.
Obezitatea este considerata in acest moment mult mai mult decat un factor de risc pentru aparitia altor boli si afectiuni, fiind tratata deja ca o boala in sine. O boala care a devenit subiectul principal al cercetarilor stiintifice si medicale intense, in sensul dezvoltarii de tratamente eficiente. Insa cautarea continua sa fie una greu de dus la bun sfarsit.
Incepand din anul 2012 optiunilor pentru tratarea obezitatii li s-au adaugat patru tratamente aprobate de catre FDA – Agentia pentru Administrarea Medicatiei si Alimentatiei. Vorbim depsre Qsymia (fentermina si topiramat), Belviq (lorcaserina), Contrave (naltrexona si bupropiona) si Saxenda (liraglutida), potrivit medicului Lee Kaplan, care conduce Institutul pentru Obezitate, Metabolism si Nutritie, de la Spitalul General Massachusetts, o institutie afiliata Harvard. “In acest moment avem 6 medicamente aprobate de FDA, dar acesta este un procentaj foarte mic fata de numarul de tratamente disponibile pentru tratarea hipertensiunii arteriale si a altor boli cronice, asa ca avem nevoie de si mai multe optiuni pentru a trata obezitatea in mod eficient”.
Te pot ajuta medicamentele noi?
La fel ca si alte tipuri de tratamente, este recomandabil ca medicamentele noi sa fie folosite ca parte a unui tratament comprehensiv pentru slabit, care include monitorizarea indeaproape de catre un medic experimentat pe acest segment.
Medicamentele aprobate sunt in general prescrise persoanelor cu un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30, mai ales daca au si alte boli, precum diabet de tip 2, tensiune arteriala crescuta, probleme de articulatii, apnee in timpul somnului, care pot fi adesea ameliorate prin procesul de slabire.
Nu toata lumea raspunde in acelasi mod la orice pastila. In timp ce unele persoane pot slabi foarte mult cu ajutorul administrarii unui anumit tip de medicament, altele pot slabi mai putin sau chiar deloc cu acelasi produs. “In acest moment nu exista nicio modalitate de a prezice in avans acest rezultat. Din fericire, insa, daca nu raspunzi bine la un medicament, e posibil sa existe un altul cu care sa iti fie foarte bine.” mai adauga Dr. Kaplan, subliniind ca adesea este nevoie sa incercam mai multe pastile pentru a-l gasi pe cel adecvat pentru fiecare persoana in parte.
Medicamentele pentru slabit nu iti vor topi kilogramele peste noapte. Atunci cand au un succes real, ele au ca rezultat o slabire medie de aproximativ 5% pe o perioada de 6 pana la 12 luni. Cu toate acestea, chiar si cea mai modesta slabire iti poate imbunatati starea generala de sanatate si poate reduce riscurile de aparitie a bolilor cardiace, a infarcturilor si a diabetului.
Cat de sigure sunt medicamentele pentru slabit?
Cu totii ne amintim de informatiile negative cu privire la medicamentele pentru slabit existente anterior pe piata. Dexfenfluramina si Fenfluramina au fost scoase de pe piata dupa ce s-au stabilit legaturi intre acestea si afectiuni la nivelul valvelor inimii. Sibutramina (Meridia) a fost si ea scoasa de pe piata dupa ce s-a descoperit existenta unor conexiuni intre administrarea sa si aparitia atacurilor de cord si a AVC-urilor, la persoane cu risc crescut in acest sens.
Optiunile existente pe piata in acest moment vin si ele la pachet cu o serie de masuri de precautie. Ingredientul fentermina – un compus al unor medicamente precum Adipex-P, Ionamina si Qsymia – nu este recomandat in general persoanelor care au tensiune arteriala crescuta sau alte boli de inima. Topiramatul, un alt compus al Qsymiei, a fost si el pus in legatura cu un risc crescut de defecte la nastere, astfel ca femeile care iau acest medicament trebuie sa fie in mod special atente sa nu ramana insarcinate in perioada administrarii si chiar si dupa, conform sfaturilor medicului curant.
Daca un medicament te ajuta sa elimini 5% din greutate in cateva luni fara efecte secundare, vei dori in mod cert sa continui administrarea sa, insa medicatia nu trebuie sa reprezinte un substitut al schimbarilor legate de stilul de viata!
Medicamentele functioneaza cel mai bine atunci cand sunt folosite ca parte a unui program de slabit profesionist mai amplu, supravegheat medical. Ele ar trebui sa fie parte a unui plan desfasurat pe intreaga durata a vietii, care sa includa o dieta sanatoasa, miscare regulata, somn adecvat si reducerea nivelului de stres.
Ce medicatie sa alegi?
Unele tratamente pentru slabit contin pastile folosite pentru tratarea altor boli. Nu ar strica sa iei in considerare o medicatie duala, daca suferi de una dintre urmatoarele afectiuni:
Diabet de tip 2. Poti incerca liraglutida (Saxenda), care poate reduce si nivelul glicemiei.
Migrene. Daca suferi de migrene in mod obisnuit si nu ai de gand sa ramai insarcinata in viitorul apropiat, poti incerca sa folosesti Qsymia. Unul dintre compusii sai, topiramatul, este aprobat pentru tratarea migrenelor si a convulsiilor.
Depresie. Contrave contine bupropiona, un antidepresiv renumit. Acesta iti poate ameliora starea de spirit si imbunatati dispozitia, ceea ce te poate ajuta in procesul de slabire.
Te-ar putea interesa si: Regim de slabit – ce trebuie sa mananci si sa bei pentru a slabi?