Ce poate fi mai relaxant decat o plimbare in picioarele goale pe o plaja nisipoasa? Dincolo de faptul ca este un rasfat pentru simturi si un mod extrem de placut de a petrece timp in aer liber, mersul pe plaja este si o activitate fizica foarte sanatoasa, care se adauga atractiilor unei vacante pe plaja si care te poate face sa te revansezi putin pentru excesele alimentare de la care nu te poti abtine in vacanta, mai ales intr-o tara cu bucatarie celebra…
Rezistenta suplimentara pe care o ofera nisipul te poate ajuta sa arzi mai multe calorii in comparatie cu mersul pe suprafete mai dure. De asemenea, mersul pe plaja este un mod excelent de a-ti imbunatati forta si forma.
Sumar:
Beneficiile mersului pe nisip
- Mersul in general, fie el pe nisip sau pe orice alta suprafata, este ideal pentru imbunatatirea circulatiei sanguine, ceea ce il recomanda in mod deosebit pentru persoanele care sufera de vene varicoase.
- Masaj pentru talpi. Mersul vioi pe plaja te va face sa resimti un adevarat masaj al tapilor, care activeaza circulatia venoasa si limfatica. Iar daca mergi chiar pe malul apei, valurile care se sparg iti vor masa si ele gleznele, facand din mersul pe plaja un exercitiu fizic si mai complet.
- Mersul prin apa. Apa in jurul gleznelor este benefica, insa daca nu ti-e teama sa te uzi si mai mult, poti merge pana cand apa iti ajunge la coapse. Mersul prin apa la aceasta adancime si ridicarea picioarelor la fiecare pas este obositor, dar este un exercitiu fantastic pentru intarirea musculaturii picioarelor si fundului.
- Exfoliere gratuita. Mersul pe nisip are si beneficii pentru frumusete, pentru ca frecarea nisipului reprezinta un exfoliant natural exceptional. Mersul in picioarele goale te va face sa ai in scurt timp calcaie si picioare mai fine, ca un tratament de peeling facut acasa.
- Mineralele din apa marii. Apa de mare este bogata in minerale (iod si sodiu), care contribuie la prevenirea imbatranirii. Asta ca sa nu mai mentionam faptul ca este relaxanta.
7 ponturi pentru un mers eficient pe nisip
Desi briza marii, soarele stralucitor si privelistile minunate fac sa merite efortul suplimentar de a merge pe nisip, vei avea nevoie de cateva masuri suplimentare de precautie pentru a te adapta la un teren mai putin stabil. Iata mai jos 7 ponturi care te vor ajuta sa nu te ranesti si sa obtii maximum din urmatoarea sedinta de mers pe plaja.
1. Porneste in ritm lent
Mersul pe plaja iti poate face picioarele sa se afunde in nisip, obligandu-te sa consumi o cantitate semnificativa de energie pentru a ridica piciorul la fiecare pas pe care il faci. Din acest motiv, nu va f,posibil sa mentii un ritm similar cu cel cu care esti obisnuita pe teren stabil sau pe strada. Pentru a evita sa te obosesti prea rapid sau sa te extenuezi, asigura-te ca o iei mai usor. Incepe antrenamentul intr-un ritm lent, pe care stii ca il poti mentine pe toata durata plimbarii.
Daca te simti bine, poti accelera in a doua parte, pentru un split negativ. Un mod foarte bun de a-ti urmari ritmul, indiferent de terenul pe care mergi este folosirea unei aplicatii precum MapMyRun, alaturi de un monitor de ritm cardiac. Daca pulsul tau incepe sa creasca in afara zonei in care mergi normal, e cazul sa incetinesti ritmul.
2. Nu uita de moderatie
La fel ca si in cazul antrenamentului pe intervale sau al altor antrenamente de intensitate mare, va trebui sa eviti sa exersezi prea mult. Limiteaza-ti antrenamentele de mers pe plaja la 1-2 sedinte pe saptamana, cu cateva zile de pauza intre ele, astfel incat sa dai corpului tau sansa de a se recupera intre sedinte.
De asemenea, o idee foarte buna este sa reduci distanta totala sau durata antrenamentului, in loc sa respecti acelasi plan pe care il folosesti si pentru mers pe banda sau pe strada. Odata ce muschii si tendoanele se adapteaza la activitate, vei putea mari durata sau adauga o zi in plus in program.
3. Foloseste incaltamintea in cea mai mare parte a timpului
Majoritatea oamenilor asociaza ideea de mers pe plaja cu a fi in picioarele goale. Cu toate acestea, mersul prin nisip fara incaltaminte, pe distante lungi, poate sa nu fie cea mai buna idee. Nisipul fierbinte, cioburile si scoicile sunt doar cateva dintre obstacolele care ar putea cauza o ranire.
De asemenea, ia in calcul ca daca megi desculta pe parcursul intregii plimbari vei pune o tensiune si mai mare pe tendoane si vei oferi mai putin sprijin incheieturilor. De aceea, o pereche de pantofi de mers de calitate te poate ajuta sa parcurgi o distanta mai mare.
Daca ai nevoie sa simti nisipul printre degete, iti poti da jos incaltamintea pe ultima parte a plimbarii. In doze moderate, mersul pe nisip in picioarele goale te poate ajuta sa construiesti forta in picioare si in glezne si sa iti imbunatatesti echilibrul.
4. Mergi mai mult pe malul marii
Mersul prin nisip afanat confera cel mai bun antrenament, dar daca faci asta pentru o perioada indelungata, poate deveni dificil pentru corp. In loc sa ramai in partea din spate a plajei, diversifica putin antrenamentul si mergi catre mal, unde nisipul batatorit va facilita mersul pe jos. Astfel, vei da muschilor si tendoanelor ocazia de a se recupera, iar cand te vei simti mai bine, vei putea merge din nou pe nisipul afanat pentru un alt interval. Un split de 50-50 este o regula generala buna, dar daca te temi de accidentari sau dureri poti incepe cu mai mult timp la mal.
5. Ai grija la pante
Majoritatea plajelor vor avea o inclinatie oarecare, ceea ce inseamna mai multa tensiune pusa pe unul dintre picioare fata de celalalt, marind astfel probabilitatea unei intinderi musculare sau a altor accidentari. Desi mersul in ambele directii te poate ajuta sa echilibrezi balanta, poti incerca si mersul in zig-zag daca pantele sunt foarte pronuntate.
6. Alege momentul refluxului
Desi e mai greu sa monitorizezi fluxul si refluxul, mersul pe nisip la reflux iti lasa mai mult nisip batatorit pe care sa mergi. Daca optezi pentru flux, va trebui probabil sa mergi prin apa sau sa petreci cea mai mare parte a timpului pe nisip afanat, ceea ce va fi mult mai dificil. Desigur, nu va trebui sa mergi pe plaja exact la reflux; o ora sau doua inainte sau dupa vei avea destul nisip tare pe care sa mergi.
7. Fa un antrenament post-mers
Pentru a minimiza timpul de recuperare si a reduce inflamatia in corp, imediat dupa mesul pe plaja fa o racire usoara pe strada. In acest fel vei scapa de acidul lactic din picioare si nu le vei mai simti incordate. Dupa racire, extrem de utila poate fi o rutina de stretching pentru picioare si pentru spate. Daca te dor genunchii sau spatele mai tarziu in cursul zilei, iti poti pune gheata peste punctele dureroase timp de 20 minute, tinand astfel leziunile la distanta.
Ponturi extra pentru un plus de siguranta
- Misca-ti mainile in timpul mersului, pentru a evita umflarea lor.
- Evita mersul in miezul zilei, pentru a nu avea parte de arsuri solare sau de atacuri de cord. Cele mai bune momente pentru mersul pe plaja sunt dimineata sau seara.
- Mersul pe plaja in doi te poate incuraja sa depasesti accesele de lene care pot aparea. Desigur, cata vreme partenerul tau de mers pe nisip nu o ia pe scurtatura pana la primul bar de pe plaja!
- Aplica intotdeauna crema de plaja, inainte sa incepi antrenamentul, ia cu tine o sticla de apa si poarta intotdeauna sapca. Nu uita ca arsurile solare sunt posibile si atunci cand cerul este inorat. De asemenea, aplica din nou crema de soare si la finalul plimbarii, mai ales daca ai mers prin apa.
Sursa: https://blog.myfitnesspal.com/7-tips-for-better-beach-walking/