Metode de antrenament si cele mai comune greseli
Pentru cei cu mai putina experienta la sala, care incep un antrenament cu asteptari foarte mari si fara un antrenor personal, am pregatit astazi cateva sfaturi despre cele mai comune metode de antrenament… gresite.
Metode de antrenament aparent… eficiente
1. Utilizarea gresita si excesiva a aparatelor cardio
Beneficiile unui antrenament cardio sunt numeroase si extrem de valoroase, insa multe persoane nu se bucura de toate aceste beneficii, fie pentru ca folosesc gresit aparatele, fie pentru ca nu respecta ritmul corect. Daca, spre exemplu, folosesti o bicicleta eliptica, nu opta pentru un grad de dificultate al miscarii care sa nu iti permita sa te antrenezi confortabil, iar acest lucru este valabil pentru orice aparat cardio. Nu doar ca aceasta abordare nu reprezinta cheia succesului, in special daca nu esti obisnuita cu antrenamentul la sala, dar te supui unui risc crescut de accidentare sau de dureri ulterioare antrenamentului.
De asemenea, incearca sa adopti metode de antrenament care sa implice folosirea mai multor aparate, pentru ca acestea pot lucra diferite grupe de muschi, indiferent daca toate presupun exercitii cardio. Asadar, coboara de pe banda de alergat si incearca si bicicleta sau celelalte echipamente.
2. Ridicarea incorecta de greutati
Ei iata una dintre cele mai… evitate metode de antrenament, cel putin in ceea ce le priveste pe reprezentantele sexului frumos: ridicarea de greutati. Si totusi, ridicarea de greutati imbunatateste masa musculara si, asadar, metabolismul, scade colesterolul si regleaza tensiunea, intareste oasele si ligamentele. Si inca ceva: utilizarea greutatilor mai mari nu este mai eficienta, un studiu citat de Psichology.org demonstrand faptul ca si ganterele mai usoare te pot ajuta sa obtii aceleasi rezultate cat timp sunt folosite corect.
De cele mai multe ori gresim alegand gantere fie prea usoare, fie prea grele; cele potrivite sunt cele pe pare le poti ridica de 30 de ori fara pauza, apoi doar de 15 ori. De asemenea, postura este esentiala aunci cand ridicam greutati, spatele trebuie sa fie drept, pieptul si barbia in fata, muschii abdomenului contractati.
3. Ignorarea anumitor grupe musculare
Stiu, fiecare are o anumita zona a corpului de care nu este multumit si pe care vrea sa o modeleze cat se poate de rapid, insa grupele musculare care determina aspectul acelesi zone sunt numeroasee, iar tu trebuie sa adopti metode de antrenament care sa le vizeze pe toate. Spre exemplu, pentru un abdomen puternic, importanti sunt si muschii spatelui. Si inca ceva: specialistii recomanda includerea in antrenament, a exercitiilor Kegel care, printre altele, contribuie la o nastere mai usoara pentru femei, la o imbunatatire a functiei sexuale pentru barbati si la combaterea incontinentei urinare pentru ambele sexe.
4. Atentei insuficienta acordata muschilor abdominali
Intarirea muschilor abdominali puternici, de fapt a muschilor intregii portiuni dintre piept si solduri imbunatateste activitatea fizica per total si scade riscul de accidentare. Asadar, chiar daca nu ai probleme cu burtica sau cu spatele, nu uita sa incluzi in fiecare antrenament exercitii care sa vizeze aceste zone.
Metode de antrenament… pe fuga
5. Prea mult si prea repede
Stiu ca esti nerabdatoare sa obtii rezultatele dorite, insa suprasolivcitarea nu este cheia reusitei. Daca nu esti obisnuita cu efortul fizic intens, incearca in primele zile sa acoperi 30 – 40 minute de exercitii fizice in 3 reprize de-a lungul zilei iar apoi, cu timpul, poti creste durata si dificultatea anternamentului tau.
Mult spor!