Obiceiuri sanatoase care dureaza o viata intreaga
Daca acorzi o grija deosebita alimentatiei si incerci sa duci o viata cat se poate de sanatoasa si de activa, probabil asa ai fost invatata inca din copilarie. De ce? Pentru ca se pare ca cele mai multe obiceiuri sanatoase se dezvolta in copilarie si in adolescenta, motiv pentru care este deosebit de important ca un tanar sa evite, pe cat posibil, tutunul, excesul de alcool sau alimentatia nesanatoasa. Altfel, este foarte probabil ca acestea sa il urmareasca intreaga viata…
Obiceiuri sanatoase, de la varste fragede
Asadar, daca esti parinte, oricat de arzatoare ar fi rugamintile celui mic, n-ar trebui sa il duci prea des intr-un restaurant de tip fast-food, pentru ca daca dezvolta o preferinta pentru bauturile racoritoare si pentru mancare nesanatoasa, foarte greu isi va modifica obiceiurile alimentare la maturitate, conform Psychologytoday.com. Situatia este asemanatoare si in cazul consumului de alcool: studiile arata ca obiceiul de a bea se formeaza in ultimii ani de adolescenta/ primii ani de maturitate este foarte dificil sa il inlaturam dupa aceasta perioada.
De asemenea, se pare ca 97% dintre persoanele care reusesc sa dea jos kilogramele in plus in urma unei diete, in maximum 5 ani… se vor ingrasa la loc. Acest lucru se intampla pentru ca, odata ce reusim sa slabim, corpul nostru se lupta pentru a recapata kilogramele pierdute, iar apetitul unei persoane care a trecut printr-o dieta drastica este mult mai mare decat al unei alte persoane care si-a mentinut greutatea si a adoptat cele mai importante obiceiuri sanatoase.
Conform unui studiu citat de Psychologytoday.com, strategia pe care o adoptau persoanele care au reusit sa ramana la greutatea inregistrata in urma dietei pentru mai mult de 5 ani era aceea de a tine o evidenta exacta a alimentelor consumate in fiecare zi… un obicei cel putin obositor si stresant. Asadar, daca te numeri printre aceste persoane, iata un sfat simplu: in loc sa-ti contorizezi fiecare dumicat, renunta la alimentele procesate si consuma multe, multe fructe si legume proaspete. Unele legume, in special cele cu frunze verzi, au un continut caloric foarte mic, dar determina o senzatie de satietate de lunga durata si, asadar, reprezinta solutia perfecta pentru a ne mentine greutata!
Obiceiuri sanatoase, pentru noi si pentru cei mici
In concluzie, incerca sa-ti ajuti copilul sa prinda gustul mancarii sanatoase inca de mic. … mai tarziu iti va mutumi!Iar daca ai trecut de prima tinerete si inca nu respecti aceste obiceiuri sanatoase, incepe chiar de azi! Comportamentul (alimentar) se schimba greu dar, cu putina vointa, sunt convinsa ca vei reusi! 🙂