Ardeii iuti se folosesc in multe feluri de mancare, de la paste si sosuri pana la gemuri si… omlete. Pentru o dimineata spicy, incearca omleta cu ardei iuti Jalapeno.
Cum recunoastem ardeii iuti Jalapeno?
Inainte de a trece la reteta recomandata de Adam Bornstein pe site-ul Born Fitness, sa vedem cum putem recunoaste ardeii iuti Jalapeno in piata, deoarece de cele mai multe ori, ei sunt vanduti sub denumirea de “ardei iute” si atat.
Ardeiul Jalapeno este un ardei iute, verde (desi, in procesul de crestere si dezvoltare, trece si prin culorile rosu, portocaliu sau galben), de dimensiuni mai degraba mici, foarte carnos, cu coaja dura, asemanatoare cu cea a ardeiului gras si cu multe seminte albe, minuscule, in interior.
Ingredientele necesare pentru omleta
- Un ardei iute Jalapeno (Jalapeno ustura moderat);
- Cateva bucatele de branza de capra sfaramata;
- Patru oua mari;
- Un sfert de ceapa uscata, taiata feliute;
- Jumatate de lingurita de sare de mare;
- Cateva rotocoale de avocado;
- Patru rosii cherry;
- Piper negru dupa gust;
- O lingura de unt.
Cum preparam omleta cu ardei iute Jalapeno si branza de capra
Prepararea omletei incepe prin calirea ardeiului iute in ulei combinat cu putina apa, pana isi schimba culoarea in negru si devine moale. Cand este gata, se scoate din tigaie, se lasa la racit, si se taie rondele, scotandu-i-se semintele. Semintele sunt cele care dau iuteala preparatului, asa ca le vei scoate in functie de cat de iute vrei sa fie omleta. Daca vrei sa fie foarte iute (nu uita ca vei pune si piper), poti lasa o cantitate mare de seminte, daca nu, le poti scoate aproape pe toate. Pe cele pe care le vezi, cel putin, pentru ca e posibil sa iti fuga atat mainile, cat si privirea, cautandu-le.
Intr-o alta tigaie, sau in aceeasi in care ai calit ardeiul, dar spalata, pui untul si il lasi sa se topeasca. Apoi rastorni ceapa taiata marunt si ardeiul iute, taiat. Cand se inmoaie ceapa (ardeiul deja e moale), ia tigaia de pe foc si lasa noul amestec sa se raceasca.
Intre timp, sparge ouale intr-un castron, bate-le cu mixerul sau cu furculita. Revino cu tigaia in care se afla ceapa si ardeiul pe foc, toarna ouale, si pe un ochi de aragaz separat, caleste rosiile cherry. Cu o spatula, verifica din cand in cand marginile continutului omletei. La inceput, ouale vor curge prin locurile goale ale spatulei, insa in cateva minute, se vor inchega. Vei continua sa faci aceasta verificare, mergand mai spre mijlocul tigaii. Cand baza omletei nu se va mai lipi de tigaie, este momentul in care trebuie sa o iei de pe foc. Baza omletei trebuie sa fie maro deschis, iar partea de deasupra galbena.
Cel mai probabil, vei reusi sa calesti rosiile inainte de a termina de preparat omleta. Le iei de pe foc si le lasi la racit. Cand termini si cu omleta, dat fiind ca este in continuare calda si maleabila, presezi rosiile in patru locuri alese de tine in interiorul omletei, si, de asemenea, si rotocoalele de avocado. Conform retetei, sarea si piperul se adauga la final, ca si branza de capra sfaramata. Pofta buna!