Ti-e pofta de ciocolata mai tot timpul? Nu te condamn, si eu ma confrunt cu aceeasi problema. Mai ales in aceasta perioada a anului, orasul este impanzit cu dulciuri, de la buticurile din colt, pana la supermarketuri si centre comerciale. Dar dincolo de faptul ca este un aliment la indemana, exista anumite cauze care ne determina sa ne indreptam imediat catre standul cu dulciuri.
Mi-e pofta de ciocolata…
Asta inseamna ca tu cauti ceva care sa te faca fericita. Consumul de ciocolata elibereaza serotonina, substanta din creier responsabila cu starea „de bine”. Dar dincolo de asta, pofta de ciocolata tradeaza si existenta unui deficit de vitamina B si magneziu in organism.
Ingredientul predominant care se gaseste in ciocolata, cacaua, contine o cantitate mare de magneziu, care elibereaza hormonii de stress si iti reda calmul si buna dispozitie. Tot ea este cea care creeaza si starea de dependenta, care ne face sa mai vrem inca o bucatica, desi stim foarte bine ca asta nu ne va afecta doar greutatea, ci si sanatatea. Poti inlocui cu usurinta ciocolata cu nuci, seminte sau alune, acestea continand cea mai mare cantitate de magneziu.
In perioada premenstruala, nevoia de ciocolata se manifesta mai acut, asta din cauza lipsei de zinc din organism, dar si a schimbarilor hormonale care se petrec in acest interval de timp. In plus, nivelul de serotonina scade cu aproximativ 10 %, problemele precum lipsa de stima personala sau emotiile negative fiind usor rezolvate cu o tableta de ciocolata.
Exista, fara indoiala, si avantaje in ceea ce priveste consumul de ciocolata (cu moderatie), cum ar fi: cresterea libidoului, producerea de energie si imbunatatirea memoriei, combaterea unor boli de piele sau imbunatatirea circulatiei sangelui.
Cum poti lupta impotriva poftei de ciocolata
Si cand spun asta, nu ma refer la faptul ca ar trebui sa o elimini pentru totdeuna din alimentatia ta, ci sa pui capat acelei pofte nebune, care nu te mai poate opri, pana la ultima bucatica.
Consuma o singura bucatica! Pentru a-ti mentine greutatea dorita, este nevoie de moderatie, si nu doar in cazul ciocolatei. Ideal ar fi ca atunci cand ai pofta de ciocolata sa astepti aproximativ un sfert de ora, iar in cazul in care senzatia nu dispare, sa alegi o bomboana de ciocolata, de preferat una amaruie. Ciocolata neagra, pe langa faptul ca are un numar semnificativ mai redus de calorii fata de ciocolata normala, are si calitati terapeutice, 75 de grame de ciocolata ducand la diminuarea colesterolului cu 5 %.
Pacaleste-ti simturile! Uneori pofta de ciocolata este un semn ca iti este foame, asa ca bea un pahar cu apa, asteapta cateva minute si mergi la masa. Si daca tentatia e prea mare, mai bine alege un mar cu scortisoara, o varianta sanatoasa si la indemana.
Ramai activa! Motivatia si starea de bine este strans legata de activitatea fizica. Si cum iarna este mai greu sa fii mereu “in miscare”, apare si depresia sau astenia, iar de aici pofta de ciocolata. Incearca sa ramai activa pe parcursul iernii facand exercitii acasa sau iesind in oras cu prietenii. O zi ocupata te va distrage de la aceasta formula falsa a fericirii.
Cicocolata calda si budinca – sunt doua variante acceptabile in ceea ce priveste cantitatea de cacao si grasimi.
Si nu in ultimul rand, gaseste metode naturale prin care sa te bucuri de viata, tu stii mai bine ce te multumeste si ce nu. Ciocolata este un furnizor temporar de placere si, de cele mai multe ori, de placere vinovata.