Stiai ca poti pierde in greutate si iti poti mentine masa musculara nealterata fara sa fii nevoita sa tii diete stricte? Exista o solutie viabila pentru toti cei care isi doresc sa slabeasca fara sa piarda masa musculara: Intermittent Fasting sau, in traducere, Post intermitent, o strategie nutritionala care te ajuta sa dai jos kilogramele in plus intr-un mod sanatos si benefic pentru organism.
Sumar:
Post intermitent in fitness: o solutia eficienta?
Intermittent Fasting nu este o dieta, ci un adevarat concept, o strategie nutritionala de organizare a meselor, astfel incat sa accelereze metabolismul grasimilor si pierderea in greutate. Mai mult, Intermittent Fasting sau postul intrerupt, demonteaza cu succes mitul celor 5 mese (popular in randul practicantilor de fitness). Strategia nutritionala a postului intrerupt presupune eliminarea unor mese, fie zilnice, fie saptamanale, cu scopul de a reduce nivelul de grasime corporala. Principiul care sta la baza functionarii postului intrerupt este reducerea consumului total de calorii, care va duce la pierderea in greutate.
Cum functioneaza postul intermitent?
Mecanismele de functionare ale Intermittent Fasting nu sunt deloc complicate. Atunci cand aplici aceasta metoda, corpul tau functioneaza diferit. Cum? In primul rand, trebuie mentionat faptul ca postul intermitent imbunatateste raspunsul corpului la insulina, hormonul care mentine nivelului optim de glucoza in sange. Acest lucru face ca strategia nutritionala sa fie eficienta. De ce este importanta cresterea sensibilitatii la insulina? Raspunsul este simplu: prin imbunatatirea sensibilitatii la insulina se poate obtine control asupra greutatii corpului, prin pierderea kilogramelor in plus si mentinerea masei musculare si, de asemenea, riscul imbolnavirii de afectiune cardiovasculare sau diabet, scade considerabil.
Cum poate creste sensbilitatea la insulina?
Corpul intra in stadiul de hranire imediat dupa ce incepi sa mananci. Acest stadiu dureaza inclusiv dupa ce mancarea a fost digerata (intre 3 si 5 ore), timp in care are loc absorbtia nutrientilor. Insulina este implicata in metabolismul proteinelor, glucidelor si lipidelor si mareste permeabilitatea membranelor celulare pentru glucide. Astfel, se mentine o concentratie constanta a nivelului de glucoza in sange. In plus, insulina este responsabila si pentru transformarea glucozei in glicogen (rezerva de energie depozitata in muschi si ficat). Rezerva de glicogen a corpului uman poate dura de 12 la 18 ore. Dupa aceasta perioada de timp, organismul sa va reorienta catre o sursa alternativa de energie: rezerva de grasime din tesutul adipos.
In stadiul de hranire, organismul proceseaza alimentele proaspat ingerate si le foloseste pentru a produce energie. Acest lucru se aplica in special in cazul in care ai consumat zahar sau carbohidrati. Organismul prefera, mai degraba, sa le transforme pe acestea in energie, decat sa foloseasca resursele deja existente. In perioada de post, pe de alta parte, corpul va arde grasimile deja inmagazinate, pentru a produce energie.
Intermittent Fasting: 3 modele de post intermitent
Intermittent Fasting este, de fapt, un program alimentar care consta in alternarea perioadelor de post cu intervale in care consumi suficiente calorii cat pentru o zi intreaga. De pilda, poti sa nu mananci timp de 16 ore, dar sa mananci o cantitate suficienta in cele 8 ore ramase. De asemenea, poti tine post timp de 20 de ore si poti manca in cele 4 ore ramase. In fitness exista 3 modele foarte populare si eficiente de post intermitent:
1. The Warrior Diet: 20/4
Scrisa de Ori Hofmekler, metoda 20/4 consta intr-un interval de post de 20 de ore (in care poti, totusi, sa consumi cantitati foarte mici de fructe, legume, iaurt sau ceai), si o fereastra de 4 ore in care sa consumi toate caloriile necesare organismului.
2. Eat Stop Eat
Se tine post 24 de ore in fiecare saptamana. In restul saptamanii trebuie luate mese regulate. Avantajul este ca acest model de Intermittent Fasting, conceput de Brad Pilon, nu impune restrictii de ordin alimentar. Este cea mai eficienta cale prin care poti pierde in greutate fara sa calculezi numarul de calorii pe care le mananci.
3. Lean Gains: 16/8
Modelul 16/8, creat de Martin Berkhan, implica un interval de 16 ore de post si o fereastra de 8 ore in care poti manca.
Asadar, daca te straduiesti de ceva timp sa pierzi in greutate si ai incercat absolut toate dietele care promit rezultate eficiente si de durata, dar care esueaza lamentabil, incearca o varianta de post intermitent! Cu siguranta vei fi incantata de rezultate!