Perioadele îndelungate de stat pe scaun și de inactivitate fizică sunt asociate cu multe probleme de sănătate precum boli de inimă, diabet de tip II, probleme musculo-scheletale, pierderea masei musculare, acumularea grăsimii și chiar riscul de moarte prematură. Mai ales în condiţiile în care, din cauza pandemiei, multe persoane lucrează de acasă, acest lucru înseamnă că ne deplasăm şi mai puțin.
Unele dintre primele semne ale efectelor negative ce decurg din șederea prelungită includ probleme musculo-scheletale, cum ar fi:
- gât rigid și dureros
- umeri rigizi și dureroși
- spatele rigid și dureros
- mușchii pieptului strânși
- flexori de șold strânși (mușchii din fața șoldului)
- muşchi gluteali slabi
Acestea sunt de obicei rezultatul unei poziţii înclinate, în care partea inferioară a spatelui își pierde curbura naturală, iar partea superioară a spatelui și capul ies în față.
Majoritatea locurilor de muncă de astăzi necesită stat pe scaun la birou, deci este de înțeles că aceste probleme sunt atât de des întâlnite în societatea noastră. Din fericire, cu câteva modificări ale rutinei zilnice, puteți evita în mare măsură efectele negative ale șederii.
Una dintre soluțiile propuse este menținerea constantă a unei posturi corecte.
Există postura perfectă?
Aproape sigur, la un moment dat, ți s-au spus lucruri de genul „stai drept”, „nu te apleca” și „nu sta cocoşat”. Acest lucru a fost inevitabil urmat de o „corecţie” – spate drept, umeri în spate, curbură lombară excesivă.
Căutând „postura corectă”, vei găsi multe articole care sugerează că există această postură perfectă pe care ar trebui să ne propunem să o avem tot timpul. Ori de câte ori stăm jos sau în picioare, ar trebui să ne străduim cu toții să avem această postură corectă și orice fel de abatere de la această poziție ideală ne face rău.
Totuşi, chiara aşa să fie?
După ani de cercetare și date empirice, se dovedește că nu există o postură perfectă. Orice postură poate fi bună sau rea în funcție de poziția în care ne aflăm, de timpul pe care l-am petrecut în acea poziție și de fiziologia și circumstanțele noastre unice (de exemplu, leziuni anterioare, nivelul de pregătire fizică etc.).
Și dacă ai încercat vreodată să menții această „postură perfectă” pentru o perioadă semnificativă de timp, este posibil să fi observat simptome similare cu cele de disconfort cauzate de „postura incorectă”. De fapt, multe dintre dureri ar putea dispărea dacă oamenilor li s-ar permite pur și simplu să se relaxeze. Cel mai adesea vedem acest lucru la persoanele cu dureri lombare.
Corpurile noastre sunt proiectate să se îndoaie, să se extindă, să se răsucească și să se miște în tot felul de direcții. Petrecerea unei perioade semnificative de timp într-o singură poziție nu este bună pentru noi și va provoca inevitabil probleme după un anumit interval de timp.
Dacă nu schimbăm des poziția sau unghiul articulației, atunci aceste țesuturi nu se odihnesc. Acest lucru provoacă apoi oboseală musculară, distensie a ligamentelor (ligamentele se întind excesiv), rigiditate articulară din cauza lipsei de mișcare și a faptului că întreaga zonă nu primește suficienţi nutrienţi și oxigen datorită efectului de contracție a vaselor de sânge în urma contracției musculare (atunci când mușchii se contractă, apasă pe vasele de sânge care pot reduce sau elimină complet fluxul sanguin).
Deci, una dintre cele mai bune modalități de a preveni problemele legate de ședere este activitatea și schimbarea frecventă a pozițiilor.
Dacă ai nevoie de mai multe informaţii, sfaturi şi recomandări, fă-ţi o programare la Clinica de Kinetoterapie Atleticokinetic, unde vei afla de la specialişti cauzele simptomelor pe care le ai şi vei primi un plan complet de tratament, adaptat nevoilor tale.