Organismul uman este dotat cu un mecanism natural pentru stocarea apei si ionilor, la fel cum se intampla si in cazul excesului de calorii, care este transformat si depozitat sub forma de grasime.
In proportie de 70% corpul uman este format din… apa. Asadar, in mod evident, aceasta este o componenta importanta care contribuie la buna lui functionare.
Retentia de apa este, printre altele, una dintre cauzele principale pentru acumularea rapida a kilogramelor in plus si formarea celulitei. Desi se cunosc cel putin 7 cauze care se fac responsabile pentru retentia de apa, in cele mai multe cazuri, acest fenomen nu se datoreaza unei afectiuni specifice si este reversibil. Conditia o reprezinta unele schimbari de stil de viata – alimentatie si efort fizic.
Ce este retentia de apa si de ce apare
Cunoscuta in termeni medicali si sub denumirea de edem, retentia de apa reprezinta acumularea de lichide in exces in tesuturile corpului.
In mod normal, excesul de lichide din organism este eliminat din tesuturile corpului prin intermediul sistemului limfatic. Dar, atunci cand cantitatea de fluide depaseste capacitatea de drenaj a sistemului limfatic sau cand acesta nu functioneaza corespunzator, lichidul va fi inmagazinat, in loc sa fie eliminat. Drept consecinta, apar umflaturi generalizate sau locale, la nivelul picioarelor, gleznelor, fetei, bratelor, mainilor sau abdomenului.
Retentia de lichide poate fi cauzată de numerosi factori. La unii oameni, acesta este doar un semn de deshidratare. Atunci cand organismul este hidratat, nu va fi nevoit sa inmagazineze cantitati suplimentare de apa. Asadar, contrar conceptiei gresite, retentia de apa nu este cauzata de consumul a prea multe lichide, ci de lipsa lor.
Sarea si alimentele foarte procesate, care contin cantitati mari de sodiu, sunt unele dintre cele mai comune cauze ale retentiei de apa. Excesul de sodiu face ca organismul sa retina mai multe lichide la nivelul celulelor, deoarece acestea trebuie sa compenseze absorbind mai multa apa pentru a echilibra concentratiile de sodiu.
Preparatele de tip fast-food sau cele foarte procesate contin cantitati semnificative de sodiu si provoaca fluctuatii mari de greutate chiar atunci cand sunt mancate. Asadar, daca greutatea ta fluctueaza deseori, ai putea sa acorzi o importanta mai mare cantitatii de sare din alimentele pe care le mananci uneori.
Atunci cand reduci consumul de sare si alte condimente bogate in sodiu, poti pierde din kilogramele acumulate ca urmare a retentiei de apa. De asemenea, sodiul este eliminat prin transpiratie, asadar, antrenamentele regulate sunt si ele o solutie.
Aproape toate functiile organismului necesita magneziu. Prin urmare, o deficienta de magneziu va afecta aceste functii, cauzand inclusiv retentie de apa.
Un studiu a constatat ca 200 mg de magneziu pe zis au redus retentia de apa in cazul femeilor care se confruntau cu simptome premenstruale. Includerea unor alimente bogate in magneziu in dieta poate ajuta la eliminarea excesului de apa din organism: legume verzi, avocado, nuci, cereale integrale, spanac, mazare, iaurt, ciocolata neagra, fructe uscate.
Pentru alte persoane, retenția de apa semnaleaza o afectiune grava de sanatate. Ficatul detoxifica sangele si elimina excesul de apa. In acelasi timp, sangele transporta substante nutritive la tesuturi. Venele de sange elimina, de asemenea, deseuri si excesul de lichid. Daca ficatul, inima sau venele nu functioneaza corect, aceasta poate provoca retentia de apa. Atunci când se intâmplă acest lucru, ar putea fi un semn al unei boli hepatice, afectiuni cardiace cronice sau varice, precum si alte probleme de sanatate.
Retentia de apa duce la acumularea kilogramelor in plus
Fluctuatiile drastice de greutate intr-un timp scurt se datoreaza in majoritatea cazurilor retentiei de apa. Din fericire, o data solutionata aceasta problema, kilogramele depuse dispar.
Atunci cand are loc retentia de lichide, apa nu poate parasi tesutul asa cum ar trebui in mod normal. Excesul de fluide ramane blocat in interiorul tesuturilor si nu este eliminat prin urina. Acest exces de lichid cauzeaza cresterea in greutate. Femeile suferă frecvent fluctuatii in greutate pe parcursul ciclului menstrual. Deoarece nivelul hormonilor se schimba, organismului retine apa. Sarcina, menopauza si alte schimbari hormonale pot provoca, de asemenea, acumularea kilogramelor in plus din cauza retentiei de apa.
Retentia de apa se poate face vinovata de acumularea a 3, pana la 5 kg in plus. Cu toate acestea, acest surplus de greutate nu coincide cu grasimea corporala si nu are nici o legatura cu numarul de calorii consumate.
Cum sa reduci retentia de apa
Pentru a evita sa iei in greutate din cauza retentiei de apa, trebuie sa adopti o alimentatie sanatoasa si programe de antrenament care sa asigure o buna functionare a sistemului cardiovascular.
Mai concret:
In primul rand, redu consumul de sare si mentine-l constant. Cu alte cuvinte, alege o cantitate optima pentru tine si ai grija s-o respecti in fiecare zi.
Bea mai multa apa, chiar daca suna contraintuitiv. Deshidratarea, asa cum spuneam si mai sus, este una dintre cauzele principale ale retentiei de apa. Corpul este astfel conceput, incat sa-si ia o serie intreaga de masuri in cazul in care il privezi de substante vitale si nutrienti. Acest lucru este valabil mai ales atunci cand vine vorba despre apa.
De asemenea, opteaza pentru fructe si legume cu un continut mare de apa, care au si un impact semnificativ asupra retentiei de apa. Lamaile sau lamaile verzi sunt cea mai buna alegere si pot reduce considerabil semnele retentiei de apa.
De asemenea, exista numeroase alimente care s-au dovedit a fi benefice in reducerea retentiei de apa. Printre ele se numara bananele, caisele, avocado. Desi au un continut mai mic de apa, substantele nutritive pe care le contin ajuta organismul sa elimine excesul de fluide.
Diferite forme de antrenament in apa sunt si ele o solutie viabila. Acest lucru se datoreaza presiunii apei, care forteaza excesul de apa din tesuturi, spre vezica urinara.
Mananca mai multe fibre. Fibrele ajuta la eliminarea excesului de apa din organism, curatand rinichii, tractul urinar si colonul.
Consuma o cantitate optima de magneziu, precum si vitamina B. Ambele s-au dovedit a fi eficiente in eliminarea simptomelor retentiei de apa, in cazul femeilor cu sindrom premenstrual.
Consuma mai multe alimente bogate in potasiu, care vor scadea nivelul de sodiu si vor creste productia de urina. Printre alimentele care il contin in cantitati mari se numara bananele, rosiile si avocado.
Bună,eu retine apă,ce îmi puteti recomanda?
Supliment alimentar sau medicamente?
Vă mulțumesc.