Senzatie de foame sacaitoare si… kilograme in plus
Acum ca a venit vara incerci sa ai mai multa grija de silueta ta, sa mananci mai putin si sa eviti gustarile seara, sa renunti la obiceiurile alimentare nesanatoase si sa elimini aripioarele, curelusele, grasimea in exces de pe brate. Dar o senzatie de foame greu de stapanit iti da permanent tarcoale si te deviaza de la drumul tau catre o silueta svelta…
Ti se intampla acest lucru pentru ca, probabil, nu mananci ce trebuie sau cat trebuie. Dietele drastice sunt cel mai periculos lucru pe care il poti face si nici nu-ti vor aduce rezultatele sperate. De asemenea, daca te-ai decis sa consumi doar produse „light”, din nou gresesti pentru ca acestea au mai putine grasimi, dar mai mult zahar sau faina pentru a compensa un gust fad.
Cu alte cuvinte, te complici. Poti slabi si elimina aceasta senzatie de foame suparatoare mult mai simplu si mai ieftin.
Senzatie de foame permanenta – 3 trucuri pentru a o elimina:
1. Consuma mai multe alimente cu densitate mica!
Densitate, in cazul alimentelor, inseamna numarul de calorii/ g, iar aceasta densitate te face sa consumi, uneori, un numar imens de calorii dintr-o mica gustare care nici macar nu-ti va potoli foamea (cum ar fi dulciurile).
Pe de alta parte, alimente cu o densitate calorica mica au o cantitate mare de apa in compozitia lor, care contribuie la greutatea si la volumul alimentelor, fara insa a creste numarul de calorii. Si, cu totii stim, consumul de apa suprima apetitul si accelereaza metabolismul, deci si arderea caloriilor.
Sa nu uitam, de asemenea, ca deshidratarea este confundata de multe ori cu senzatia de foame si astfel in loc sa bem un pahar cu apa, deschidem frigiderul.
Insa unul dintre cele mai importante aspecte este aspectul psihologic al unei cure de slabire: atunci cand mancam mult mai putin decat suntem obisnuiti, stim ca trebuie sa ne fie foame si astfel tanjim la mai multe alimente chiar daca nu avem nevoie. Insa, daca alegem alimente cu densitate calorica mica, putem consuma cantitati maricele care ne vor satisface foamea fizica, dar si psihica.
Iata si cateva dintre cele mai eficiente alimente cu densitate calorica mica: supe (in special de legume sau de pui), legume cu frunze, fructe (verifica aici indicele glicemic al fructelor si al legumelor inainte de a alege), legume fara amidon (sparanghel, broccoli, conopida, morcovi, castraveti, rosii, telina etc.).
Incearca sa incepi masa cu aceste alimente si vei vedea ca, pana vei ajunge la felul doi, senzatia de foame va fi disparut complet.
2. Consuma mai multe fibre!
1g fibre = 1.5-2.5 calorii, in timp ce 1g de carbohidrati/ proteine = 4 calorii, iar 1g de grasimi = 9 calorii.
De asemenea, alimentele bogate in fibre previn variatiile bruste ale nivelului de glicemie, deci si aparitia senzatiei de foame atunci cand ti-e lumea mai draga.
Consulta aici lista celor mai bogate 10 alimente in fibre.
3. Consuma proteine dimineata!
Unul dintre articolele care s-au bucurat de cea mai mare apreciere din partea cititorilor nostri este „Ce mancam dimineata… pentru a manca mai putin intreaga zi?” si, de fiecare data cand avem ocazia, incercam sa subliniem importanta unui mic dejun cu un continut bogat de proteine care diminueaza senzatia de foame pe parcursul intregii zile.
Ideal este sa consumam aproximativ 10g de protine la micul dejun, care pot proveni din oua fierte, branza de vaci sau cottage (pentru a evita excesul de grasime din alte sortimente), iaurt simplu (in care poti adauga tu fructe sau nuci) sau cereale integrale.
Aceste alimente sunt foarte la indemana, rapide de preparat si de consumat, si ne feresc de periculoasele gustari de seara.