Laptele pe baza de plante, in special cel din nuci si seminte, a devenit o alternativa preferata de multi. Se poate face lapte din migdale, din nuci, din seminte de floarea soarelui, seminte de susan, seminte de in, quinoa, fistic, etc. Exista retete diferite pentru fiecare in parte, dar exista cateva principii de care trebuie sa tii cont indiferent de baza aleasa.
Lapte din nuci/seminte/graunte: reguli generale de preparare
Timpul de absorbtie
Pune grauntele, semintele sau nucile in apa filtrata cu putina sare. In functie de fiecare sortiment, timpul e absorbtie este diferit. Pentru semintele de dovleac, de exemplu, dureaza 6-8 ore, iar pentru nuci 8-12 ore. Semintele de floarea soarelui au nevoie de doar 4-6 ore, iar cele de susan de aproximativ 8 ore.
Procesul acesta de „inmuiere” nu numai ca ajuta la o mai usoara tasare a grauntelor, dar face mai usoara absorbtia nutrientilor. Enzimele sunt inalturate si tocmai de aceea se recomdanta clatirea semintelor de mai multe ori.
Trecerea prin blender
Foloseste un raport de 1:3 pentru nuci/seminte/graunte si apa filtrata. Pune mai putina apa la inceput si adauga apa pe masura ce dai totul prin blender. Este bine sa adaugi atata apa cata ti se pare tie suficienta pentru ca laptele sa aiba gustul pe care ti-l doresti.
Indulcirea
Unele sortimente nu pot fi consumate in stare “pura” si de aceea sunt adaugate diferite arome si siropuri naturale, cum este cel de artar, miere, apa de nuca de cocos, etc. Poti sa adaugi si esenta de vanilie sau unt de cocos pentru mai buna omogenizare a ingredientelor. Poti incalzi laptele si poti adauga cacao, fructe, scortisoara sau orice altceva iti gadila papilele gustative.
Scurgerea
Nu toate tipurile de lapte din nuci, seminte sau graunte au nevoie de strecurare. Poti sa lasi laptele cu o consistenta mai groasa sau poti sa-l strecori folosind aceeasi metoda de strecurare a branzei. Pui un tifon cu tesatura deasa pe marginea unui bol si adaugi laptele, apoi strangi usor de saculet pana cand laptele trece prin el. Poti folosi partea care ramane pentru prepararea diferitelor tratamente naturiste.
Pastrarea
Dupa prepararea laptelui din nuci/seminte/graunte, pune-l la frigider. Data de expirare este de cca. 3 zile de la preparare si este recomandat sa agiti sticla inainte de a-l consuma.
Afla cum poti prepara lapte din seminte de floarea soarelui aici si lapte de migdale aici. Ce alta reteta ati vrea sa avem data viitoare? 🙂