Nucile si semintele contin minerale, vitamine, amino-acizi si grasimi sanatoase, acestea pot fi folosite cu succes in dietele sportivilor. Iata cateva lucruri interesante despre nuci si seminte:
Sumar:
Nuci si seminte – cele mai bune surse de grasimi sanatoase
Migdale
Migdalele au cel mai mare procent de proteina din categoria oleaginoaselor, sunt bogate in vitamine, minerale, magneziu, potasiu, fosfor si mai ales in calciu. De asemenea, continutul de grasimi mononesatuarate, cele care ajuta la scaderea nivelului de colesterol, este ridicat si la fel stau lucrurile si pentru acidul oleic.
Calorii migdale
25 g = 165 calorii
Caju
Si acestea sunt bogate in proteina si fibre, in acizi grasi mononesaturati, potasiu, complexul de vitamina B si acid folic. Caju contin, de asemenea, cantitati mari de magneziu, fosfor, seleniu si cupru.
Ca si alunele, caju vin de obicei pe piata in variante sarate. Aceasta cantitate de sare s-ar putea insa sa contribuie la crestere presiunii arteriale, deci este recomandat sa alegi variantele nesatate.
Calorii Caju
25g= 160 calorii
Fistic
Fisticul nesatat are mari cantitati de potasiu si cantitati foarte mici de sodiu, lucru care ajuta la stabilizarea presiunii arteriale si la mentinerea unei balante in privinta continutului de apa din organism si la intretinerea masei musculare. Fisticul este sursa buna de vitamina E, care sprijina sistemul imunitar si previne oboseala. Contine, asemeni surorilor lui, cantitati mari de magneziu, fosfor, fier si zinc. Si aici este recomandat consumul de fistic nesarat.
Calorii fistic
25 g = 165 calorii
Mai multe informatii in tabelul de mai jos:
Seminte de dovleac
Semintele de dovleac sunt considerate superalimente. Bogate in aminoacizi – alanina, glicina, glutamina, dar si mari cantitati de zinc, acestea ii protejeaza pe barbati de cancerul de prostata. Contin mari cantitati de proteina, fier, fosfor, etc.
Calorii seminte de dovleac
25g=155 calorii
Seminte de in
Ca mai toate semintele, si cele de in sunt surse bogate de grasimi polinesaturate si mononesaturate. Contin de doua ori mai multi acizi grasi omega-3, fata de omega-6, vitamine, minerale, proteine, fibre,e tc. Cantitatea de acizi grasi omega-3 este de 14 g la 100 g de produs . Doua lingurite de seminte de in si inca doua de seminte de dovleac asigura necesarul de acizi grasi de care ai nevoie zilnic, plus calciu, magneziu si zinc.
Nuci braziliene
Nucile braziliene au de 2500 de ori mai mult seleniu decat oricare alta nuca. Seleniul este un puternic antioxidant, care s-a dovedit ca ne protejeaza de bolile cardiovasculare si de cancer, incetineste procesul de imbatranire si stimuleaza sistemul imunitar. Ca toate oleaginoasele, nucile braziliene sunt surse bune de proteina si fibre, sunt bogate in magneziu, zinc si contin cantitati considerabile de fosfor, cupru si fier.
Calorii nuci braziliene
25g=186 calorii
Arahide
Arahidele contin si ele cantitati semnificative de fier, zinc si magneziu si sunt un bun inlocuitor pentru carne, mai ales in dietele vegetarienilor. Arahidele sunt unele dintre putinele surse naturale de vitamina D. Foarte multe sunt insa vandute alaturi de cantitati mari de sare, la fel stand lucrurile si pentru untul de arahide.
Calorii arahide
25g=160 calorii
Nuci
Nucile sunt sarace in grasimi saturate si bogate atat in cele polinesaturate si mononesaturate. Sunt surse excelente de acizi grasi omega-3 si omega-6, mai ales atunci cand sunt cumparate direct in coaja si consumate in stare proaspata. Nucile contin proteine, vitamina B1, B6, acid folic si vitamina E.
Calorii nuci
25g=170 calorii
Mai multe informatii in tabelul de mai jos: