Silueta de invidiat: de la dorinta la realitate
Toti ne dorim un corp sanatos si puternic si o silueta de invidiat… dar cati dintre noi fac ceva in acest sens? Faptul ca ne abtinem, din cand in cand, de la o prajitura nu ne poate elibera de kilogramele in plus, unica solutie fiind combinatia dintre o dieta sanatoasa si miscare in fiecare zi!
Insa in ceea ce priveste alimentatia, exista cateva reguli simple pe care trebuie sa le respecti daca iti doresti sa slabesti si sa iti tonifici corpul, in acelasi timp.
Ce, cat si cand mancam pentru a avea o silueta de invidiat
1. Ia micul dejun!
Despre importanta micului dejun si despre ce ar trebui sa contina acesta am discutat in detaliu in alte articole, dar esential este faptul ca absenta lui creste semnificativ riscul de obezitate (mai precis, conform unui studiu realiat de University of Massachusetts Medical School, riscul este cu 450% mai mare!).
Gandeste-te astfel: dimineata, corpul tau nu a mai fost hranit de 7-9 ore, este ca si cum nu ai manca nimic de la ora 9 la ora 17, caz in care seara… ai depasi cu mult continutul caloric al unei cine normale. Daca nu iei micul dejun, nu doar ca te expui unui risc de a manca mult mai mult la ore tarzii, dar nu-i vei oferi organismului tau energia necesara pentru a functiona optim intreaga zi, iar in scurt timp va aparea oboseala, proasta dispozitie, lipsa de concentrare…
2. Mananca incet!
Traim… pe fuga! Tot ceea ce facem se afla sub semnul vitezei, iar de multe ori acest lucru poate avea consecinte grave asupra noastra. Spre exemplu, daca te grabesti atunci cand iei masa, este foarte probabil sa mananci mult mai mult decat ai nevoie, pentru simplul fapt ca este nevoie de 20 minute pentru ca mesajul ca am mancat si ca suntem satui sa ajunga la creier.
Pe de alta parte, daca mancam linistiti, fara a fi distrasi de televizor sau calculator si mestecam bine fiecare dumicat, senzatia de satietate se va instala mai rapid si vom consuma o cantitate mai mica de alimente.
3. Evita efortul fizic pe stomacul gol!
Exercitiile fizice pe stomacul gol nu-ti vor aduce mai repede o silueta de invidiat, din contra! Corpul are nevoie de energie pentru a rezista eforului fizic, motiv pentru care este extrem de important in primul rand sa mananci, si in al doilea rand sa alegi alimentele potrivite inainte de antrenament, despre care poti citi mai multe aici.
Desigur, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa ne ridicam de la masa si sa iesim la alergat, dar o gustare sanatoasa si consistenta cu 1-2 ore inainte de antrenament este obligatorie!
4. Mananca dupa antrenament!
Daca ai impresia ca mancand ceva dupa anternament vei “pune la loc” tot ce ai dat jos cu ajutorul efortului fizic, te inseli!
Este esential sa iei o gustare in cel mult o ora dupa antrenament pentru o recuperare musculara rapida deoarece corpul tau are nevoie de energie pentru a se reface, iar daca nu-i oferi vitaminele, mineralele si macronutrimentele necesare, nici rezultatele nu vor fi pe masura asteptarilor tale.
Iata cateva alimente recomandate dupa antrenament.
5. Suplimentele nu inlocuiesc o alimentatie sanatoasa
Suplimentele nutritive pot reprezenta un ajutor valoros pentru persoanele care isi doresc sa slabeasca sau sa-si dezvolte masa musculara, insa acest lucru nu inseamna ca ele pot inlocui o dieta sanatoasa sau exercitiile fizice.
Asadar, primul pas este sa urmezi o dieta adaptata nevoilor si obiectivelor tale, iar abia apoi poti apela la suplimente pentru a acoperi nevoile organismului tau si pentru a te ajuta sa-ti atingi scopul intr-un timp mai scurt.
6. Hidrateaza-te corespunzator!
Una dintre cele mai frecvente intrebari in randul persoanelor interesate de sanatate este: “Cata apa trebuie sa beau zilnic?”. Raspunsul variaza in functie de varsta, sex, stil de viata, alimentatie, dar esential este ca apa creste performanta sportiva, protejeaza incheieturile, ne ofera energie, scade apetitul si… ne ajuta sa slabim pentru ca, de multe ori, senzatia de foame este senzatia de sete deghizata.
Nu trebuie sa asteptam sa ne fie sete pentru a bea apa, deoarece in acel moment corpul nostru este deja deshidratat. Tine mereu langa tine un pahar sau o sticla cu apa si ai grija ca organismul tau sa fie hidratat in permanenta!
7. Regula 90 – 10
Chiar daca ne dorim cu ardoare sa avem o silueta de invidiat, trebuie sa fim constienti de faptul ca este foarte greu sa urmam o dieta dificila, mai ales daca pana in acest moment nu ne-am impus niciun fel de restrictii in ceea ce priveste alimentatia.
Aici intervine regula 90 – 10, o regula simpla care ne incurajeaza sa facem tot posibilul pentru a respecta dieta pe care ne-o propunem 90% din timp, iar 10% din timp… sa ne facem mici pofte, cum ar fi o bucatica de ciocolata neagra sau o feliuta din prajitura mamei. Atentie: vorbim despre portii mici, nu despre cantitati mari de alimente bogate in calorii care pot anula tot efortul depus pana in acel moment!
Daca iti refuzi permanent orice pofta, este foarte posibil sa nu reusesti sa urmezi dieta suficient de mult timp pentru a otine rezultate si sa cedezi rapid tentatiilor alimentare.
Tu cate dinte aceste reguli respecti zi de zi?
Tot ceea ce scrie in articol este adevarat.
Fa tu cum crezi si vei vedea ce rezultate o sa ai.
Regulile 2, 5 si 6 sunt singurele corecte din toata lista, restul sunt aberatii.
Lipsa micului dejun nu declanseaza nici un fel de obezitate, obezitatea se declanseaza cand uiti sa te mai opresti din mancat.
Efortul pe stomacul gol are beneficii masive asupra corpului, in primul rand elibereaza hormonul natural de crestere si cortizol, 2. papa grasimea cum nu aveti idee, contrar a ceea ce spun toate firmele de suplimente.
Ceea ce firmele de suplimente vor este ca voi sa ramaneti consumatori, nu ganditori.
Alex, informatiile pe care le-am furnizat in acest articol sunt sustinute de studii, pe care le-am si citat.
Cortizolul e hormonul stresului si din contra favorizeaza ingrasarea.
Micul dejun este important, chiar daca lipsa lui nu duce neaparat la obezitate, are alte efecte secundare ce afecteaza sanatatea si organismul nostru, efecte ce le-am resimtit in totii anii de liceu cand nu mancam dimineata. De atunci, mananc in fiecare dimineata ca un rege, si ma simt ca o regina;)). Si articolul chiar nu are treaba cu vanzarea suplimentelor, nu vad nicaieri suplimente pentru micul dejun. In plus nu numai site-urile cu suplimente sustine ideea de a manca dimineata, ci toti nutritionistii. Si referitor la ce zici tu cu efortul pe stomacul gol, e valabila daca faci efort pe la 6-7 dimineata dupa care la 8-9 obligatoriu trebuie sa mananci. Am citit si eu intr-o carte ce zici tu. Dar nu cred ca daca mergi la sala la 10 pe stomacul gol, vei avea mari beneficii. Trebuie sa consumi energie si de unde o consumi daca nu ai. Normal este sa mancam in maxim o ora de la trezire (am incercat si varianta cu sport pe stomacul gol si functioneaza doar imediat dupa trezire, daca vrei abdomen plat s.a niste abdomene si flotari sunt bune pentru mentinere, deci pe stomacul gol sunt bune exercitiile de mentinere, nu cele pentru cresterea masei musculare s.a). Dar fiecare face cum crede.
Aaaa si eu uit sa ma opresc din mancat, imi place sa mananc, dar nu-s obeza dimpotriva, in schimb am 3 mese pe zi cam la aceiasi ora plus doua gustari, si mananc tot ce-mi place, ce-mi face bine si cat vreau.
Felicitari pentru stilul de viata sanatos, Ema! 🙂
Multumesc! In general incerc sa mentin un echilibru, iar singurul defect al alimentatiei mele ar fi dependenta de dulciuri de care poate scap sau nu (a inceput din copilarie si pana in prezent), nu-mi afecteaza silueta, dar sigur afecteaza organismul din toate punctele de vedere, daca nu acum, sigur mai tarziu se vor vedea efectele negative. Stiu ca la randul ei dependenta de dulciuri este cauzata de stres, stari depresive si din copilarie poate traumele emotionale suferite.O vina si solutia pana la urma:)…Felicitari si tie pentru articolele pline de informatii;)!