Sport si dieta, pentru planuri de viitor
Toate fetele viseaza la un lucru de mici: rochia de mireasa, apoi copii. De mici plimbam carucioare cu papusi, ne jucam de-a parintii si vrem sa ne maturizam cat mai repede, din pacate.
Totusi, daca vrei ca planurile de cand erai micuta sa prinda viata in viitorul apropiat trebuie sa stii ca in afara de aspectele pe care nu le poti controla, exista doi factori importanti pentru ferilitate – sport si dieta. Cat sport trebuie sa facem pentru a ne imbunatati fertilitatea si ce trebuie sa includem frecvent in alimentatia noastra?
Sport si diete – excelente, dar nu in exces
Sportul este sanatos, acest lucru nu mai e o noutate pentru nimeni, insa ca femeie trebuie sa stii ca sportul in exces (unii cercetatori spun ca mai mult de 7 ore/ saptamana) poate conduce la scaderea fertilitatii. De ce? Femeile care exagereaza cu exercitiile fizice si antrenamentul sportiv isi “consuma” energia necesara unei sarcini si pot pierde prea multa grasime corporala, aflata in stransa legatura cu productia de estrogen.
Pe de alta parte, femeile carora le sunt straine conceptele de “sport” si “dieta” se supun, de asemenea, riscurilor de diminuare a fertilitatii: greutatea corporala excesiva sau obezitatea pot afecta intr-o masura foarte mare sansele de a ramane insarcinata, iar lipsa miscarii poate presupune prezenta altor factori decisivi pentru o viitoare mamica.
Sport si dieta – calea de mijloc
Extremele nu sunt bune, nici in acest caz. Exercitiile regulate, adica o sesiune de antrenament de 2-3 ori pe saptamana sau 30 de minute de exercitii fizice pe zi pot face adevarate minuni in ceea ce priveste sansele tale de a deveni mamica. Iata de ce:
– sportul reduce stresul: stresul iti afecteaza starea generala de sanatate, inclusiv sansele de a deveni parinte, “impingandu-te” catre comportamente daunatoare ce presupun o alimentatie nesanatoasa, excesiva sau pe baza emotionala, consum de alcool sau fumat. Exercitiile fizice au un impact major asupra nivelului de stres zilnic, factor decisiv in reusita incercarilor de a ramane insarcinata.
– sportul regleaza greutatea corporala: femeile obeze au mai multe probleme legate de fertilitate, dar sunt si expuse pierderii sarcinii sau a altor probleme din cursul acesteia. Daca greutatea ta corporala depaseste, chiar si putin, limita normala, exercitiile cardio sau un antrenament pentru cresterea rezistentei corporale iti pot fi de real ajutor, modelandu-ti corpul si imbunatatindu-ti starea de sanatate. Desigur, si dieta are un rol major in succesul antrenamentului.
– sportul influenteaza calitatea somnului: chiar daca problemele de somn nu sunt direct legate de fertilitate, lipsa somnului conduce la obezitate, iar obezitatea la infertilitate. Femeile care dorm mai putin de 5-6 ore pe noapte sunt mai expuse riscurilor asociate obezitatii, iar exercitiile regulate iti regleaza ritmul circadian, ajutandu-te sa te bucuri de un somn odihnitor si la orele potrivite.
Sport si dieta – ce alimente te pot ajuta sa cresti fertilitatea?
Daca iti doresti un prichidel in curand, ideal este sa consulti un specialist cu privire la capitolul “sport si dieta”. Totusi, exista cateva alimente care iti pot influenta fertilitatea…in bine 🙂 : cerealele integrale, proteinele din fasole, mazare sau alune, lactatele cu un continut de grasime mediu – mare, alimentele bogate in grasimi mono si polisaturate si cele cu un continut ridicat de acizi grasi omega-3.
Succes! 😉