Stagnarea greutatii in dieta, fenomen cunoscut si sub denumirea de faza de platou, este foarte comuna in randul celor care depun eforturi de a scadea in greutate.
Fenomenul de stagnare in timpul incercarilor de a pierde in greutate, nu doar ca este foarte comun, dar este si de asteptat. Explicatia consta in faptul ca organismul nostru manifesta o anumita rezistenta in fata schimbarilor. In incercarea de a ajunge la greutatea ideala, majoritatea oamenilor s-a confruntat cu stagnarea de cel putin 2, 3 ori pe parcursul dietei.
Unul dintre cele mai mare pericole ale stagnarii greutatii in dieta, este cel de natura psihica, mai putin fizica. Atunci cand cantarul se incapataneaza sa afiseze aceeasi valoare de fiecare data, este descurajant si se poate dovedi o adevarata provocare sa te mentii motivat in continuare.
Stagnarea greutatii in dieta. De ce apare?
Inainte de toate, trebuie sa stii ca pierderea in greutate nu este un proces liniar si previzibil. Poti slabi un kilogram intr-o saptamana, in urmatoare poti stagna, iar peste 3 saptamani poti observa o scadere in greutate de 3 kilograme. De asemenea, chiar daca nu se observa pe cantar, se poate sa pierzi din masa de grasime. Acest lucru se datoreaza retentiei de apa, cel mai adesea intalnita in randul femeilor. Explicatia este foarte simpla: pierzi un kilogram de grasime, insa il inlocuiesti cu apa.
Primul pas in solutionarea unei probleme il reprezinta identificarea cauzei. O data aceasta etapa finalizata, poti face schimbarile de rigoare astfel incat sa depasesti acest impas.
Scaderea rapida in greutate este normala in primele saptamani de dieta. In urma reducerii numarului de calorii, organismul foloseste ca sursa de energie glicogenul din muschi si ficat. In timpul procesului, glicogenul elibereaza o cantitate de apa, care la randul ei este eliminata, avand astfel loc pierderea in greutate. Acest efect este, insa, temporar.
Atunci cand slabesti, pe langa grasime, pierzi si din masa musculara. Muschii contribuie la mentinerea unei rate matebolice mari (de regula cu cat ai mai multa masa musculara, cu atat rata metabolica este mai mare), iar atunci cand slabesti inclusiv din masa musculara, rata metabolica va fi si ea mai scazuta. Acest lucru presupune ca vei arde mai putine calorii, decat inainte de a slabi.
Stagnarea greutatii in dieta. Cum poate fi depasita?
Asadar, chiar daca vei consuma acelasi numar de calorii care a dus la pierderea in greutate, din cauza matabolismului incetinit, va incetini si procesul de slabire. Atunci cand cantitatea de calorii consumate este egala cu cea pe care o consumi, intri in faza de stagnare.
Solutia o reprezinta schimbarea! De ce? Pentru ca astfel vei obliga organismul sa se readapteze, crescand din nou rata metabolica si sporind arderea caloriilor. Pentru a continua sa slabesti, trebuie fie sa intensifici activitatea fizica, fie sa reduci numarul de calorii consumat. Daca ramai la abordarea initiala, nu vei putea depasi stagnarea. Specialistii recomanda sa:
1. Reevaluezi dieta
Recapituleaza planul alimentar si programul de antrenament si asigura-te ca nu ai devenit mai putin restrictiva pe parcurs.
2. Reduci numarul de calorii
Scade 200 de calorii din totalul zilnic consumat, insa cu o singura conditie: sa nu ajungi la mai putin de 1200.
3. Intensifici antrenamentul
Adauga 15-30 de minute in plus antrenamentului tau si creste intensitatea exercitiilor, astfel incat sa arzi mai multe calorii. De asemenea, sunt recomandate exercitiile cu greutati, care sa-ti creasca masa musculara si, implicit, rata metabolica.
4. Fii mai activa
Fa miscare inclusiv in afara antrenamentului: mergi mai mult pe jos, urca scarile, fa curat!