Verifica-ti singur starea de sanatate!
Pe langa controalele medicale periodice si analizele obligatorii, exista cateva modalitati foarte usoare de a ne verifica singuri starea de sanatate, cateva semne care ne pot face sa rasuflam linistiti sau sa luam masuri, fie ca acestea tin de activitatea fizica, de alimentatie sau de alte aspecte ale stilului de viata. Iata 5 dintre ele, conform Fitnessmagazine.com:
5 trucuri usoare de a-ti controla starea de sanatate:
1. Circumferinta taliei
Se pare ca persoanele a caror circumferinta a taliei depaseste 88 – 89cm prezinta un risc mai mare cu 79% de a suferi de numeroase afectiuni, printre care boli de inima sau cancer, decat persoanele pentru care aceasta cifra nu este mai mare de 71cm. Asadar, ia un centrimentru si masoara-ti talia, chiar deasupra buricului:
– > 71 cm – foarte bine
– intre 81cm si 89 cm – bine
– <89 cm – ingrijorator
Recomandare: ai grija sa incluzi in dieta ta, saptamanal, 7 – 9 portii de fructe si legume, 3 portii de cereale integrale, si macar 3 portii de peste bogat in acizi grasi omega 3, cum ar fi somonul. De asemenea, incearca sa strecori cate o ora de cardio cel putin 3 zile pe saptamana si 2 ore de antrenament de resistenta.
2. Ritmul cardiac:
Inainte de a te da jos din pat, poti face un mic control al starii de sanatate verificandu-ti pulsul la incheietura mainii. Numara bataile timp de 10 secunde, apoi inmulteste cu 6 pentru a obtine valoarea pentru un minut. Daca aceasta se incadreaza intre 60 si 80-90 batai pe minut, teoretic nu ai de ce sa iti faci griji, daca depaseste 80 batai, ar trebui sa te adresezi unui medic.
O valoare mai mica de 60 sau peste 80 batai pe minut poate fi si un semn al deshidratarii, al problemelor de tiroida sau al anemiei.
Recomandare: incearca interval training, cel mai eficient tip de antrenament din punct de vedere al arderii grasimii in exces.
3. Ritmul cardiac dupa efort fizic
Cu cat pulsul revine mai repede la normal dupa un efort fizic intens, cu atat mai bine. Un indicator al starii de sanatate ar fi numarul de batai cu care pulsul scade in primul minut dupa exercitiile fizice, care daca este mai mic de 12 poate semnala un risc crescut de boli cardiovasculare.
Recomandare: incearca sa dedici macar 150 minute pe saptamana exercitiilor aerobice nu foarte intense, cum ar fi mersul grabit si consulta un medic.
4. Riscul de osteoartrita
Riscul de osteoartrita al unei persoane poate fi indicat de lungimea degetelor de la mana. Ridica mana cu degetele lipite si masoara degetele: daca indexul este mai scurt decat inelarul, riscul de aparitie ar osteoasrtritei poate fi chiar dublu, conform unui studiu publicat in Arthritis & Rheumatism si citat de Fitnessmagazine.com, acesta fiind un semn al nivelului scazut de estrogen.
Recomadare: executa regular exercitii fizice care nu presupun o presiune mare pe articulatii, pentru a pastra o greutate normala.
5. Cute pe lobul urechii
Aparitia de cute diagonale pe lobul urechii poate fi un semnal de avertizare cu privire la riscul de boli coronariene, diabet sau un colesterol marit, in orice caz cu privire la un stil de viata nesanatos.
Recomandare: acorda o atentie deosebita starii de sanatate, in special sanatatii inimii; ia-ti frecvent tensiunea, ai grija sa mentii o greutate corporala normala, masoara-ti colesterolul, fa miscare in fiecare zi si incearca sa diminuezi stresul. De asemenea, include cat mai multe grasimi sanatoase in alimentatia ta.
Starea de sanatate, pe lista de prioritati
Asadar, nu neglija aceste mici semne, dar nici nu te alarma peste masura, ci incearca sa adoptii un stil de viata sanatos!