Tocuri inalte – un risc la adresa sanatatii
In afara luxatiilor, a entoreselor, a bataturilor si a durerilor de picioare cauzate de pantofii cu tocuri inalte, femeile se expun unor riscuri mult mai mari, acestia putand avea efecte grave asupra coloanei, a muschilor si a echilibrului general al corpului.
Indiferent daca te-ai obisnuit sa porti tocuri inalte sau inca este un calvar sa mergi pe ele, data viitoare cand te incalti ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a alege o pereche de pantofi sau cizme de pe raft. Iata de ce:
Tocuri inalte si efectul lor asupra corpului
5 cm – aceasta este inaltimea peste care tocurile devin deosebit de periculoare. Se pare ca o zi de mers pe tocuri inalte exercita o presiune de cateva tone pe degetele de la picioare, conducand si la deformari ale monturilor, adica proeminentele osoase de la degetele mari de la picioare sau ale celorlalte degete care sunt fortate sa ramana ore intregi intr-o pozitie inconfortabila. Spre exemplu, deplasarea osului de la baza degetului mare in lateral se poate agrava din cauza unei perechi de incaltari incomode, care strange varful piciorului sau pune o mare presiune pe aceste. De asemenea, poti ajunge sa suferi de metatarsalgie, o conditie caracterizata de dureri si sinflamatii la nivelul oaselor metatarsiene, datorata greutatii corpului care este “impinsa” in fata din cauza inaltimii la care se afla calcaiul si ale carei sanse de aparitie cresc odata cu inaintarea in varsta.
Deosebit de afectat poate fi si tendonul lui Ahile, cel mai mare tendon din corp, care leaga calcaiul de muschii gambei, scurtandu-se si ingustandu-se, astfel incat atunci cand vei purta o incaltaminte plata, pot aparea inflamatii si dureri. De asemenea, daca porti astfel de incaltaminte in fiecare zi, poti ajunge sa suferi de artrita, presiunea asupra partii interioare a genunchiului fiind cu 26% mai mare din cauza faptului ca centrul de greutate al corpului “deplasat” in fata prin mersul frecvent pe tocuri inalte.
Nu in cele din urma, poate cele mai grave urmari ale tocurilor le gasim la nivelul coloanei vertebrale si, asadar, al posturii corpului: din cauza deplasarii centrului de greutate al trupului, curbura naturala a coloanei se accentueaza, deplasand pelvisul in fata pentru a compensa diferenta de pozitie si pentru a recupera echilibrul; pozitia anormala a calcaielor fata de varful piciorului cauzeaza modificarea in alinierea normala a soldurile, a umerii si a coloanei, determinand astfel dureri de gat, de spate, de mijloc sau de picioare. Iar postura dreapta cu greu este recuperata. Pentru adolescente riscul este si mai mare, efectele negative ale tocurilor inalte resfrangandu-se asupra unui trup incomplete dezvoltat, deci mai vulnerabil.
Tocuri inalte – un beneficiu surprinzator
Totusi, conform Dailymail.co.uk, tocurile de 4-5 cm pot influenta viata sexuala in bine: unghiul in care este mentinut piciorul imbunatateste capacitatea de contractie a muschilor pelvieni, conducand astfel la o satisfactie mai mare pe plan sexual.
Lasand la o parte astfel de beneficii, trebuie sa punem totusi pe primul plan sanatatea. Asadar, daca obisnuiesti sa porti tocuri inalte, incearca sa faci in fiecare zi cateva exercitii simple pentru gambe si pentru glezne si, de cate ori ai ocazia, sa mergi desculta. Este o practica foarte sanatoasa!