Sportul este esențial pentru o viață sănătoasă și echilibrată, insa prea des ne lovim de tot felul de scuze care ne impiedica sa ne mentinem activi. De la „Nu am timp” la „Sunt prea obosit”, aceste scuze ne pot sabota eforturile de a ne îmbunătăți starea de bine. În acest articol, vom analiza cele mai comune 14 scuze pentru a evita antrenamentele și vom explora soluții practice pentru a le depăși. Descoperă cum poți transforma aceste obstacole în motivație și cum să-ți creezi un stil de viață mai activ și mai sănătos. Cu strategiile potrivite, mișcarea poate deveni o parte simplă și plăcută din rutina ta zilnică.
Sumar:
Importanta sportului in viata noastra
Exercitiile fizice iti pot transforma viata pe mai multe niveluri. O rutina consecventa de exercitii poate contribui la reducerea sau controlul greutatii corporale, la crearea unei atitudini pozitive, la combaterea unei serii intregi de afectiuni medicale, la cresterea nivelului de energie, la imbunatatirea vietii sexuale si la crearea unui mediu social care te poate stimula in multe feluri. Multi oameni sunt inspirati de aceste vesti pentru a incepe un program de antrenament, insa peste numai cateva saptamani scuzele pentru a nu face miscare incep sa apara, incetinind si in final chiar punand stop planurilor de fitness.
In ciuda beneficiilor evidente si dovedite ale sportului, studiile si datele organizatiilor din domeniul sanatatii, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), arata ca aproximativ 1 din 4 adulti din intreaga lume nu respecta recomandarile de a face activitate fizica moderata timp de cel putin 150 de minute pe saptamana sau aproximativ 30 de minute pe zi. Ceea ce inseamna ca doar 25%-30% dintre adulti reusesc sa faca sport sau exercitii fizice zilnic pentru aceasta durata minima.
Afla cum poti schimba asta, daca si tu iti cauti mereu scuze pentru a sta departe de sala.
Scuza 1. Nu imi place sportul.
E perfect normal ca anumite persoane sa nu gaseasca placere in a face sport. Exista multe motive pentru care cineva ar putea avea aceasta atitudine, dar exista si solutii pentru a face activitatea fizica mai placuta si mai accesibila.
Solutii
Desi uneori e ceva mai greu sa ajungi sa te bucuri de miscare, poate fi util sa incepi sa faci din sport un eveniment social. Incearca sa faci exercitii in grup sau alaturi de un prieten. Nu toate rutinele trebuie sa fie un regim formal de exercitii, asa ca poti juca un joc sau poti urmari un videoclip. In lumea de astazi a retelelor sociale exista o serie de aplicatii de sport care iti vor face antrenamentul mai placut.
Scuza 2. Eforturile mele nu dau rezultate.
Nemultumirea ca nu vezi rezultate poate fi o consecinta a faptului ca nu te-ai antrenat suficient sau ca nu te-ai antrenat suficient cu exercitiile adecvate. Ai rabdare! Pierderea in greutate necesita timp, o dieta adecvata si o anumita dezvoltare a masei corporale slabe (muschi). Cand incerci sa construiesti masa musculara poate fi nevoie de cateva saptamani pentru a vedea imbunatatirea initiala. Primele 3-4 saptamani ale unui program de forta nu stimuleaza o modificare a biochimiei muschilor, dar imbunatatesc comunicarea dintre nervi si muschi (nervii fac muschii sa functioneze!).
Solutii
Rabdarea e de aur. Nu te grabi si nu renunta prea repede, inainte de a fi sigur ca ai facut tot ce tinea de tine pentru a obtine rezultatele mult dorite.
Permite corpului tau sa se adapteze la noua rutina.
Nu incerca sa faci prea multe prea curand. Fa pasii lent si fii consecvent.
Incearca sa faci mai multe tipuri de activitati fizice. Daca mergi la o sala de sport, apeleaza la un antrenor personal, participa la mai multe cursuri si incearca sa faci exercitii de intarire si cardio.
Scuza 3. Sunt prea obosit sa fac miscare.
Exercitiile fizice sunt un paradox – ele iti pot obosi muschii din punct de vedere fizic, dar te vor face sa te simti mai energic. Exercitiile fizice stimuleaza circulatia sanguina, ceea ce inseamna ca inima pompeaza oxigen mai repede catre creier, muschi si tesuturi. De asemenea, promoveaza eliberarea de neurotransmitatori precum dopamina, serotonina si endorfinele naturale, care te vor face sa te simti mai bine si mai plin de energie. Chiar si exercitiile fizice moderate iti pot imbunatati nivelul de energie!
Solutii
Cand te simti prea obosit pentru a te antrena, solutia este sa faci exercitii fizice. Incepi cu exercitii de intensitate scazuta pana la moderata. Incearca sa mergi pe jos, cu bicicleta, sau sa faci yoga. In timp, treci la exercitii de intensitate moderata sau ridicata.
Miscarea alaturi de un prieten te poate motiva sa-ti mentii angajamentul de a face miscare chiar si atunci cand esti obosit.
Fa miscare in cel mai energic moment al zilei. Poate fi util sa te antrenezi dimineata, trezindu-te cu 30 de minute mai devreme sau mergand la serviciu cu 30 de minute mai tarziu. De asemenea, iti poti prelungi pauza de pranz pentru a te bucura de o plimbare rapida. Exercitiile fizice dupa serviciu pot parea obositoare, dar de fapt te vor calma si te vor inviora.
Scuza 4. Nu imi permit un abonament la sala.
Costul abonamentului la sala poate varia foarte mult, in functie de sala pe care o alegi. Insa, pe de alta parte, exista si oameni care isi fac totusi un abonament la sala pe care nu ajung niciodata sa-l foloseasca.
Solutii
In loc sa cheltui bani pentru un abonament la o sala de sport, cauta solutii mai accesibile, cum ar fi crearea unei sali simple de sport acasa sau o plimbare rapida de 30 de minute prin cartier. De asemenea, exista multe videoclipuri gratuite pe YouTube sau pe Netflix. Exercitiile nu trebuie neaparat sa coste bani!
Scuza 5. Nu am timp. Sau sunt parinte full-time.
Intre copii, naveta, munca si alte responsabilitati ale vietii, stilul nostru modern de viata 24/7 ne lasa adesea senzatia ca nu avem suficient timp pentru a mai face si un antrenament. Astfel, miscarea devine o prioritate foarte scazuta in programele noastre si asa aglomerate.
Solutii
In loc sa incerci sa gasesti timp pentru a te antrena, gandeste-te cum poti sa-ti faci timp. Orice activitate e mai buna decat nimic! Ideea e sa gasesti un tronson de timp in programul tau zilnic, in care sa nu ai niciun angajament. Poate fi inainte sau dupa munca, in timpul pranzului sau dupa ce lasi copiii la scoala. Timpul poate fi minim: incepe cu 10 minute pe zi, dupa care urca la 11 minute si apoi, la 12 minute, si tot asa. In curand, timpul gasit va deveni parte din programul tau. In plus, de fiecare data cand vorbesti la telefon mergi, pentru a mai reusi sa faci cativa pasi pe jos.
Cat de mult te uiti la televizor? Nu iti da voie sa te uiti la TV decat daca faci miscare sau daca ai facut deja in ziua respectiva. In timp ce te uiti la televizor, foloseste benzi de rezistenta pentru antrenament de forta, mergi pe loc sau pedaleaza pe o bicicleta de exercitii.
Daca ai copii mici, pune-i in carucior si fa cateva ture prin cartier. Cand mai cresc, fa sport atunci cand copilul este la activitati extrascolare. Mergi in pas alert cand il iei de la scoala sau urca scarile scolii de muzica cat timp il astepti. Pentru o motivatie suplimentara, fa echipa cu un alt parinte, astfel incat sa ai un camarad de exercitii.
Fa miscare alaturi de copiii tai. Mergeti cu bicicleta, inotati sau plimbati-va prin cartier.
Scuza 6. Nu ma simt motivat sa ma antrenez.
Daca pierderea in greutate sau starea generala de sanatate nu este un motiv suficient pentru a face miscare si ai nevoie de stimulente suplimentare, cauta modalitati de a gasi ceva care sa iti ofere motivatia de a face miscare.
Solutii
Fa o diagrama sau tine un jurnal („Graficul de exercitii” Google, de pilda) sau monitorizeaza-ti antrenamentele folosind aplicatii de tracking precum Strava sau HabitBull.
Ofera-ti o recompensa atunci cand atingi anumite obiective de fitness, dar alege sa fie o recompensa pe care ti-o doresti cu adevarat. Daca iti plac masajele, rezerva un masaj la sfarsitul fiecarei luni in care reusesti sa faci un numar de antrenamente pe care ti l-ai propus.
Scuza 7. Nu imi place sa fac sport singur.
Uneori e greu sa fii motivat sa faci exercitii de unul singur. Te-ar ajuta astfel sa ai un prieten alaturi de care sa te antrenezi. Exercitiile alaturi de un prieten pot face timpul sa treaca mai repede si iti poate oferi un stimulent suplimentar pentru a forta putin mai mult. De asemenea, e mai usor sa gasesti o scuza sa nu faci sport atunci cand nu exista nimeni care sa te traga la raspundere.
Solutii
Invita un prieten la o plimbare de weekend sau vezi daca exista colegi care vor sa ti se alature la o clasa dupa serviciu. Miscarea alaturi de un partener sau de un grup creste motivatia si consecventa.
Scuza 8. Ma plictisesc usor. Sportul nu e distractiv.
Cheia pentru a invinge plictiseala este sa gasesti un program de exercitii care sa corespunda nivelului tau de fitness si care sa te faca sa-l astepti cu nerabdare. De asemenea, este important sa schimbi lucrurile odata la cateva saptamani sau luni, pentru a nu intra intr-o rutina.
Solutii
Gaseste exercitii distractive care iti fac placere. Incearca role, ciclism sau gradinarit. Alatura-te unui grup de mers pe jos pentru mame, inscrie-te la Zumba sau la un curs de ciclism. Alatura-te unei ligi sportive. Sau du-te la dans. Exista un tip de miscare pentru oricine!
Miscarea alaturi de un prieten poate aduce distractie! Alatura-te unui grup sau aduna-ti prietenii si mergeti intr-o drumetie, faceti o plimbare cu bicicleta, dansati sau mergeti impreuna la sala. Din cand in cand, incercati ceva complet nou, pentru variatie.
Incearca sa te uiti la televizor, sa asculti un podcast sau sa citesti in timp ce esti pe bicicleta de exercitii sau pe banda de alergare, atata timp cat mentii antrenamentul suficient de provocator.
Fa o lista cu exercitiile care nu-ti plac si una cu activitatile pe care ai putea fi dispus sa le incerci. Tine-te de aceasta lista pana cand gasesti o activitate sau mai multe care iti plac. Daca iti place ceea ce faci, vei fi mai predispus sa mergi inainte.
Scuza 9. Sunt prea batran/gras/jenat sa fac sport.
Cand ceva iti pare strain sau inconfortabil, raspunsul firesc este sa il eviti. Indiferent daca te simti prea batran, prea gras sau ridicol in hainele de antrenament, exista o solutie simpla. Incepe lent, dar incepe de undeva.
Solutii
Daca miscarea este prea dura pentru articulatiile tale, incearca sa inoti sau sa faci un curs de fitness in apa. Exercitiul in apa este mai usor pentru articulatii si cu cat muschii devin mai puternici, cu atat iti pot sustine mai mult articulatiile si te vei rani mai putin. Daca limitarile fizice sunt mai grave, consulta medicul sau gaseste un antrenor de atletism care te poate ajuta sa intelegi ce exercitii sunt sigure si usor de facut.
Mersul pe bicicleta este un exercitiu excelent pentru oameni de toate varstele si pentru toate tipurile de fizic. Mersul pe bicicleta nu se uita niciodata, el devenind parte a memoriei tale inconstiente. Poti merge cu bicicleta alaturi de prieteni sau pe cont propriu.
Daca esti constient de greutatea ta, poti incepe sa faci plimbari cu prietenii, sa te antrenezi in intimitatea casei sau sa faci miscare impreuna cu un antrenor.
Nu esti familiarizat cu echipamentul de la sala? Nimeni nu vrea sa arate ca un incepator cand incearca sa inteleaga cum functioneaza aparatele de la sala. Dar nu uita ca toti am fost incepatori la un moment dat. Alatura-te unei clase care iti poate arata cum sa iti antrenezi forta si cum sa folosesti diverse echipamente, sau vino alaturi de un prieten care are ceva mai multe cunostinte decat tine.
10. Nu stiu sa ma antrenez.
Asta nu ar trebui sa fie niciodata o scuza! Exista o multime de activitati pe care probabil nu ai stiut sa le faci de-a lungul vietii si pe care le-ai dus la bun sfarsit cu succes, gratie indrumarilor adecvate. Cere sfatul unui antrenor personal, unui kinetoterapeut sau al unui alt profesionist din domeniul sanatatii care te poate ajuta sa beneficiezi de ajutorul potrivit. Exista numeroase aplicatii, videoclipuri si carti care te vor ajuta sa incepi si sa-ti faci rutina aproape oriunde. Daca esti serios in privinta sanatatii si vrei sa te bucuri de beneficiile unei rutine consistente de exercitii, mergi la o sala de sport si apeleaza la un antrenor personal!
11. Exercitiile sunt dureroase.
Acest lucru poate fi adevarat daca incerci sa faci prea multe prea devreme. Scopul ar trebui sa fie sa iti usurezi parcursul intr-o rutina. Ideea este sa mentii o rutina sportiva ca parte a regimului tau de viata, asa ca nu te grabi sa progresezi prea repede. Nu intotdeauna daca te antrenezi mai intens vei avea parte de rezultate mai bune! Daca executi exercitii gresite sau daca o faci cu o forma incorecta, pot aparea accidentari care te pot impiedica sa-ti indeplinesti rutina. Sportul nu trebuie sa fie o corvoada. Daca ai atitudinea potrivita si daca iti stabilesti obiective realiste poti avea efecte pozitive in rutina aleasa si o vei putea mentine toata viata.
Solutii
Fa pasi lenti si progreseaza treptat.
Cere ajutorul unui antrenor personal sau unui terapeut fizic care te poate ajuta sa alegi rutina potrivita si sa o executi cu forma si tehnicile corecte.
Daca suferi o accidentare, mergi la un kinetoterapeut.
Scuza 12. Am mai incercat. Nu pot respecta programul.
Daca iti stabilesti obiective mici si realiste, ai mai multe sanse sa ai parte de un succes decat de un esec.
Solutii
Tine un jurnal si afiseaza-l intr-un loc la vedere, fie ca este pe frigider sau chiar pe Facebook. Prietenii si familia iti pot oferi cuvinte de incurajare. De asemenea, un jurnal iti va permite sa vezi mai usor daca incepi sa slabesti.
Un partener de antrenament te va ajuta sa fii mai responsabil, mai ales ca e mai probabil sa vii la sala daca stii ca te asteapta cineva acolo.
Scuza 13. Nu imi place sa ma antrenez langa persoane de alt sex.
Sportul in preajma unor persoane de sex opus te poate face sa te simti inconfortabil sau inadecvat.
Solutii
Vezi daca sala ta ofera cursuri specifice sexului sau zone de antrenament diferite. Desigur, antrenamentele in intimitatea propriei case rezolva si aceasta problema.
Scuza 14. Nu imi place sa transpir.
Transpiratia este modul de racire si detoxifiere al corpului. Cantitatea de transpiratie pe care o produci depinde de mai multi factori, inclusiv sex, varsta, nivel de fitness, genetica si volum de antrenament. Insa sportul nu inseamna ca trebuie sa curga apele pe tine… Exista multe exercitii care ard calorii si construiesc muschi fara sa te lase transpirat.
Solutii
Antreneaza-te la prima ora dimineata, inainte de dus si pregateste-te apoi pentru ziua de munca.
Incearca sa porti imbracaminte de antrenament care absoarbe transpiratia.
Imparte exercitiul in reprize mai scurte pe parcursul zilei. Fa o plimbare de 15 minute in pauza de pranz si 15 minute dupa munca.
Daca nu-ti place sa transpiri, te poti antrena in interior, unde este aer conditionat. O alta varianta este sa inoti sau sa incerci un antrenament intr-un ritm mai lent, cum ar fi yoga, care se concentreaza mai putin pe cardio si mai mult pe stretching, echilibru, flexibilitate si intarirea muschilor.
Intotdeauna va exista o „scuza buna”. Dar cercetarile au aratat in mod constant in peste 70 de studii diferite, aproape fiecare grup studiat – fie ca vorbim despre indivizi sanatosi, persoane cu afectiuni cronice precum diabetul si bolile de inima si chiar pacientii cu cancer – au beneficiat de exercitiile fizice consecvente. Asadar, gaza cu scuzele!
Sursa foto: Freepik.com