Cand vine vorba de diete de slabit, chiar nu ducem lipsa! Exista o multitudine de planuri alimentare pentru scaderea in greutate, unul mai ofertant decat altul. Dar majoritatea sunt foarte restrictive si greu de urmat.
Totusi, exista cateva diete de slabit indragite pentru rezultatele pe care le ofera fara sa fie nevoie sa te infometezi. Iata top 3 diete de slabit care te pot ajuta sa atingi greutatea ideala fara prea multe sacrificii.
1. Dieta Dukan
Inca de la aparitie, dieta Dukan s-a dovedit a fi una dintre cele mai indragite cure de slabire. A fost creata de medicul Pierre Dukan prin anii 1970, dar a devenit cunoscuta abia in anul 2000. De atunci se bucura de popularitate, fiind indragita inclusiv de vedete internationale.
Dieta Dukan iti permite sa mananci cat vrei, dar totodata sa slabesti. O poti tine cat consideri ca este necesar. In acest timp trebuie sa respecti regulile dietei, sa faci miscare cel putin 30 de minute pe zi si sa bei zilnic cel putin 1,5 litri de apa.
Iata cum se tine dieta Dukan:
- faza de atac – se tine maxim o saptamana, in functie de cat vrei sa slabesti. Mesele constau doar in proteine de origine animala si nimic altceva. Poti sa mananci carne slaba, peste, oua si lactate degresate, fara restrictii cantitative. Mai poti manca 1,5 linguri de tarate de ovaz, o lingurita de goji, iar ca indulcitor trebuie sa folosesti doar stevie.
- faza de croaziera – poate sa dureze pana la un an si vei slabi cate un kilogram la fiecare trei zile. Mesele constau din aceleasi alimente ca in faza de atac, doar ca poti sa introduci legumele (nu amidonoase). Va trebui sa mananci o zi doar proteine animale, iar urmatoarea zi le poti combina cu legume. Pe langa, mai poti manca zilnic doua linguri de tarate de ovaz, doua lingurite de goji, o lingura de ulei de masline si stevie, ca indulcitor.
- faza de consolidare – pe langa alimentele din faza de croaziera poti sa reintroduci, cu moderatie, grasimile si carbohidratii. Totusi, o zi pe saptamana va trebui sa mananci doar proteine slabe. In plus, o data sau de doua ori pe saptamana poti sa ai o masa completa, de la aperitiv pana la desert.
- faza de stabilizare – planul alimentar este asemanator cu cel de la faza anterioara si ar trebui sa devina un stil de viata.
2. Dieta Rina
Dieta Rina este o alta dieta indragita care te ajuta sa slabesti fara sa te infometezi si fara limitarea cantitatilor. Pornind de la ideea ca stomacul nu poate sa digere simultan categorii diferite de alimente, aceasta cura de slabire are la baza un regim disociat pe zile.
Dieta Rina trebuie urmata 90 de zile. In acest timp, la micul dejun vei putea sa mananci doar fructe, iar la pranz si la cina vei manca in fiecare zi cate o categorie alimentara, astfel:
- proteine – alimentele permise in aceasta zi sunt carnea si pestele (de orice fel), ouale si lactatele. Alege un anumit tip de proteina pe care sa il consumi intreaga zi. Pe langa, mai poti sa mananci legume (nu amidonoase), o supa clara de legume si o felie mica de paine. Cina se serveste dupa ce au trecut minim 4 ore de la pranz si consta in jumatate din portia de la masa anterioara, fara supa si paine.
- amidon – mesele constau in amidonoase si leguminoase combinate cu legume neutre, un bol de supa clara de legume si o felie mica de paine. Cina se serveste dupa ce au trecut minim 3 ore de la pranz si consta in jumatate din portia de la masa anterioara, fara supa si paine.
- carbohidrati – este o zi in care poti sa consumi alimente bogate in carbohidrati simpli, precum pizza, paste, patiserie, prajiuri, clatite, biscuiti, burgeri si alte produse de genul, doar ca trebuie sa fie vegetale. Cina se serveste dupa ce au trecut minim 3 ore de la pranz si consta in jumatate din portia de la masa anterioara.
- vitamine – vei manca intreaga zi doar fructe si legume, din doua in doua ore.
Aceste zile se rotesc, exact in aceeasi ordine, timp de 90 de zile. O data pe luna, in zilele 29, 58 si 87 va trebui sa tii post, adica poti sa bei doar apa.
De altfel, dieta Rina incurajeaza la miscare cel putin 30 de minute pe zi si la hidratare.
3. Dieta mediteraneana
Dieta mediteraneana reprezinta modul in care se hranesc locuitorii din zona mediteraneana. Datorita alimentatiei si stilului lor de viata, acestia se numara printre cel mai sanatosi oameni din lume.
Dieta mediteraneana pune accentul pe mese bogate in legume, cereale integrale si leguminoase, asezonate cu ierburi aromatice si ulei de masline. Pestele si fructele de mare sunt si ele prezente in meniu de doua ori pe saptamana.
Din dieta mediteraneana nu lipsesc nucile, semintele si fructele. Carnea de pasare, ouale si lactatele trebuie consumate cu moderatie. In schimb, carnea rosie si deserturile se mananca ocazional.
Dieta mediteraneana incurajeaza consumul de apa. Poti chiar sa bei la masa un pahar de vin rosu. Daca adopti o astfel de dieta, pe langa faptul ca te vei mentine sanatos, poti chiar sa slabesti.