Antioxidanti pentru sanatate si o forma fizica de invidiat
Corpul nostru are nevoie de o cantitate mare de antioxidanti, acestia protejand organismul impotriva radicalilor liberi care provoaca degenerarea celulara. Nu trebuie neaparat sa fumam sau sa ducem un stil de viata nesanatos pentru a ne supune riscului radicalilor liberi, ei care pot ajunge la concentratii alarmante in corp si din cauza aerului poluat pe care il respiram zi de zi.
Antioxidantii te ajuta sa-ti pastrezi tineretea si frumusetea mai mult timp si te apara de boli dintre cele mai diverse, de la cancer la boli de inima, intarindu-ti, in acelasi timp, sistemul imunitar. Asigura-te, deci, ca alimentatia ta zilnica este cat se poate de bogata in antioxidanti!
Antioxidanti in cele mai diverse alimente
Si nu trebuie sa respecti o anumita dieta pentru a-ti lua necesarul de antioxidanti, acestia se gasesc in multe alimente, dintre cele mai sanatoase. Iata un top 5 al alimentelor bogate in antioxidanti:
1.Mure: murele contin cea mai mare cantitate de antioxidanti dintre toate fructele de padure, fie ele afine, zmeura sau capsuni. Mai mult, o ceasca de mure iti ofera jumatete din doza zilnica recomandata de vitamina C si are doar 62 de calorii!
2.Nuci: cu un continut scazut de sodiu si zahar, dar unul ridicat de fibre, vitamine si minerale, o portie de 7 nuci are 180-200 de calorii, dar si o doza mare antioxidanti, mai mare decat cea a migadlelor sau a arahidelor.
3.Capsuni: o ceasca de capsuni contine aproximativ 50 de calorii, iar consumul lor este recomandat si in combaterea colesterolului sau in stabilizarea nivelului de glucoza.
4.Anghiare: o canuta de anghiare iti aduce, pe langa un nivel scazut de grasimi in sange, o cantitate aproape insignifianta de calorii: doar 70.
5.Cafea: o ceasca de cafea pe zi nu strica nimanui, unii specialist recomanda chiar 3-4 cescute zilnic. Cu o cantitate minima de calorii si una maxima de antioxidanti, cafeaua nu ar trebui sa lipseasca din rutina ta de dimineata.
Antiotidanti – “munitia” noastra impotriva factorilor daunatori
Efectele pe termen lung ale radicalilor liberi pe care ii aminteam mai sus se traduc in imbatranirea prematura a pielii, afectiuni maligne si cardiovasculare. Organismul uman este foarte vulnerabil in fata poluarii, a radiatiilor ultraviolete sau a compusilor improprii din anumite alimente, motiv pentru care o doza zilnica de antioxidanti este necesara pentru a ne pastra sanatatea, frumusetea si pofta de viata.