Tulburarile de alimentatie: cauze, simptome si tratament

Tulburarile de alimentatie pot aparea la persoane de orice varsta, sex, rasa si cu toate greutatile, formele si dimensiunile corpului. Simptomele fizice, mentale si emotionale variaza de la persoana la persoana si in functie de tipul de tulburari de alimentatie. Tratamentul poate combina terapia cognitiva, medicamentele si alte terapii.
Afla ce tipuri de tulburari de alimentatie exista, care sunt simptomele acestora, dar si cum pot fi tratate, astfel incat calitatea vietii tale sa se imbunatateasca semnificativ.

Ce este o tulburare de alimentatie

O tulburare de alimentatie este o problema grava, complexa, de sanatate mintala, ce afecteaza sanatatea emotionala si fizica. Persoanele cu tulburari de alimentatie dezvolta o relatie nesanatoasa cu alimentele, cu greutatea sau cu aspectul lor. Anorexia, bulimia si tulburarea de alimentatie excesiva (binge eating) sunt toate tipuri de tulburari de alimentatie.
Vestea buna este ca tulburarile de alimentatie se trateaza. Insa persoanele cu tulburari de alimentatie netratate pot dezvolta probleme care pun viata in pericol.

Tulburarile de alimentatie: cauze, simptome si tratament 1

Cat de comune sunt tulburarile de alimentatie?

Tulburarile de alimentatie reprezinta o problema de sanatate globala, afectand milioane de oameni din intreaga lume. La nivel global, prevalenta tulburarilor de alimentatie este de aproximativ 3% pentru femei si 1,5% pentru barbati. In Statele Unite, se estimeaza ca peste 30 de milioane de persoane traiesc cu o astfel de afectiune, dintre care peste 10 milioane sunt barbati. Tulburarile de alimentatie sunt mai frecvente in randul tinerilor, iar bulimia si anorexia afecteaza intre 1,5% si 3,5% dintre adolescenti.
Tulburarile de alimentatie sunt cauzate de mai multi factori complecsi, inclusiv genetica, biologia creierului, personalitatea, idealurile culturale si sociale si problemele ce tin de sanatatea mintala.

Tipuri de tulburari de alimentatie

Exista diferite tipuri de tulburari de alimentatie, iar unii oameni pot avea mai mult de un tip de tulburare. Iata care sunt tulburarile de alimentatie.

Anorexie nervoasa. Persoanele cu anorexie nervoasa isi limiteaza foarte mult alimentele si caloriile, uneori pana la infometare. Poti avea anorexie indiferent de dimensiunile corpului. Aceasta tulburare se caracterizeaza printr-o dorinta obsesiva de a pierde in greutate si un refuz de a manca in cantitati sanatoase pentru tipul tau de corp si pentru nivelul tau de activitate.
In general persoanele care sufera de anorexie sunt foarte slabe, dar au o imagine distorsionata fata de propriul corp, percepandu-se ca fiind grase. Din cauza infometarii si malnutritiei apar schimbari la nivelul creierului, ce ingreuneaza capacitatea unei persoane cu anorexie nervoasa de a recunoaste ca nu este bine.

Tulburarile de alimentatie: cauze, simptome si tratament 2

Bulimie nervoasa. Persoanele diagnosticate cu bulimie nervoasa mananca sau percep ca au mancat cantitati mari de alimente intr-un timp scurt, ceea ce se intampla adesea in secret. Dupa aceea, ei se pot forta sa epureze caloriile intr-un fel anume, cum ar fi prin varsaturi, prin utilizarea laxativelor, prin administrarea de pastile de slabit sau prin exercitii fizice in exces, pentru a scapa de alimentele si caloriile din corp. Bulimia nervoasa incepe adesea in timpul unei diete sau dupa ce tii dieta.

Tulburare de alimentatie excesiva (BED) sau binge eating. Persoanele care au o tulburare de alimentatie excesiva experimenteaza comportamente alimentare compulsive. Ei mananca, sau doar percep ca au mancat cantitati mari de alimente intr-o perioada scurta de timp si chiar daca nu le este foame. Insa dupa ce mananca nu elimina mancarea provocandu-si varsaturi si nu ard caloriile cu exercitii fizice. In schimb, se simt incomod de plini si se pot lupta cu rusinea, regretul, vinovatia sau depresia.
Adesea persoanele cu tulburare de alimentatie excesiva aleg sa tina post sau sa tina diete ca raspuns la modul in care se simt dupa ce mananca in exces.

OSFED – Alte Tulburari Specifice de Alimentatie. O persoana care sufera de OSFED prezinta multe dintre semnele altor tulburari de alimentatie. Dar starea sa nu se potriveste cu o tulburare anume.
Persoanele cu OSFED au adesea obiceiuri alimentare foarte perturbatoare si pot avea o imagine distorsionata fata de propriul corp. Aproximativ 1 din 3 persoane sub tratament pentru o tulburare de alimentatie au OSFED.

Tulburarile de alimentatie: cauze, simptome si tratament 3

Ortorexia. Ortorexia este o obsesie pentru alimentatia sanatoasa sau „curata”. Ortorexia nu este recunoscuta ca un diagnostic oficial de tulburare de alimentatie.

Factori de risc pentru tulburarile de alimentatie

Tulburarile de alimentatie pot aparea la orice varsta. Ele afecteaza toate genurile, rasele si etniile. Este un mit ca tulburarile de alimentatie afecteaza mai ales fetele si femeile. Baietii si barbatii sunt si ei la fel de expusi. Exista anumiti factori ce pot predispune la dezvoltarea unei tulburari de alimentatie.

Factori de risc biologici si genetici

– Antecedente familiale de tulburari de alimentatie, dependenta sau alte probleme de sanatate mintala, cum ar fi depresia
– Greutate corporala mare in copilarie
– Debutul menstruatiei inainte de varsta de 12 ani
– Istoricul dietelor tinute

Factori de risc psihologici si comportamentali

– Stima de sine scazuta
– Neurodiversitate
– Traume sau abuzuri anterioare (fizice, emotionale sau sexuale)
– Istoric personal de anxietate, depresie sau tulburare obsesiv-compulsiva (TOC)
– Tendinte spre perfectionism

Factori de risc socio-culturali

– Probleme in relatiile cu prietenii sau in relatiile de familie
– Asteptari academice ridicate
– Agresiune

Alti factori

– Diabet zaharat. Pana la un sfert dintre femeile cu diabet zaharat de tip 1 dezvolta o tulburare de alimentatie.
– Implicarea in activitati care se concentreaza pe un aspect zvelt, cum ar fi modeling, gimnastica, inot, lupte si alergare.
– Schimbari majore in viata, cum ar fi inceperea unei noi scoli sau a unui loc de munca, un divort sau o mutare.

Cauzele tulburarilor de alimentatie

O combinatie de factori genetici, de mediu si sociali joaca un rol in dezvoltarea tulburarilor de alimentatie. Unele persoane cu tulburari de alimentatie pot folosi masuri extreme pentru a limita consumul de alimente sau consumul anumitor grupe de alimente atunci cand simt ca alte aspecte ale vietii lor sunt greu de gestionat.
O obsesie pentru mancare devine o modalitate nesanatoasa de a face fata emotiilor sau sentimentelor dureroase. Astfel, tulburarile de alimentatie sunt mai mult despre gasirea unei modalitati sanatoase de a-ti gestiona emotiile decat despre mancare.

Simptomele tulburarilor de alimentatie

Aspectul unei persoane nu este intotdeauna un indiciu ca are o tulburare de alimentatie. Poti avea o tulburare de alimentatie la orice greutate sau dimensiune corporala. Tulburarile de alimentatie afecteaza adesea modul in care oamenii gandesc despre mancare sau se raporteaza la aceasta, ceea ce nu se reflecta in greutatea sau dimensiunea lor.
Simptomele specifice ale tulburarilor de alimentatie variaza in functie de tip. Poate fi dificil de detectat o tulburare de alimentatie, deoarece deseori imita dieta.
Pe de alta parte, o persoana care se lupta cu o tulburare de alimentatie poate fi reticenta in a-si impartasi preocuparile legate de alimentatie. Daca tu sau o persoana iubita ai o tulburare de alimentatie, e posibil sa observi aceste modificari generale:
– Schimbari de dispozitie.
Oboseala, lesin sau ameteli.
– Rarirea sau caderea parului.
– Vizite frecvente la baie dupa masa.
– Modificari inexplicabile in greutate sau scadere drastica in greutate.
– Transpiratie neobisnuita sau bufeuri.
Alte schimbari ar putea include:
– Iei masa singur sau nu doresti sa iei masa cu alte persoane.
– Retragerea fata de prieteni sau activitati sociale.
– Ascunderea alimentelor sau aruncarea lor.
– Fixatii pe alimente, calorii, exercitii fizice sau pierdere in greutate.
– Ritualuri alimentare (mestecarea alimentelor mai mult decat este necesar, mancatul in secret).
– Ingrijorare permanenta cu privire la aspect, alimentatie si ingrasare.
– Nemultumirea extrema fata de corpul tau – iti doresti sa slabesti, chiar daca familia si prietenii iti spun ca esti foarte slaba.
– Teama ca te vei ingrasa.
– Spui oamenilor ca ai mancat, cand de fapt nu ai facut-o.
– Esti secretos cu privire la obiceiurile alimentare, pentru ca stii ca nu sunt sanatoase.
– Mancatul te face sa te simti anxios, suparat sau vinovat.
– Simti ca nu te poti controla cand ai in jur mancare.
– Iti verifici constant corpul, fie pe cantar, fie in centimetri.
– Iti provoci greata sau folosesti laxative pentru a slabi.

Tulburarile de alimentatie: cauze, simptome si tratament 4

Diagnosticarea unei tulburari de alimentatie

Cei care diagnosticheaza tulburarile de alimentatie sunt medicii si profesionistii din domeniul sanatatii mintale. Medicul tau poate examina simptomele, poate efectua un examen fizic si poate solicita analize de sange.
Un consilier de sanatate mintala, cum ar fi un psiholog sau un psihiatru, efectueaza o evaluare psihologica pentru a afla mai multe despre comportamentele si convingerile tale alimentare.
Nu trebuie sa ai toate simptomele pentru a primi un diagnostic de tulburare de alimentatie. Si chiar daca nu ai o anumita tulburare de alimentatie, e posibil sa ai nevoie de ajutor pentru a depasi problemele legate de mancare.

Complicatiile tulburarilor de alimentatie

Restrictionarea semnificativa a caloriilor, varsaturile sau exercitiile fizice extreme pot afecta sanatatea generala. O tulburare de alimentatie netratata te expune riscului de probleme grave, cum ar fi:
– Aritmie, insuficienta cardiaca si alte probleme cardiace.
– Reflux acid (boala de reflux gastroesofagian sau BRGE).
– Probleme gastrointestinale.
– Tensiune arteriala scazuta (hipotensiune arteriala).
– Insuficienta de organ si leziuni ale creierului.
– Osteoporoza si deteriorarea dintilor.
– Deshidratare severa si constipatie.
– Cicluri menstruale intrerupte (amenoree) si infertilitate.
– Accident vascular cerebral.

Gestionarea sau tratamentul tulburarilor de alimentatie

Tratamentele pentru tulburarile de alimentatie variaza in functie de tip si de nevoile tale specifice. Chiar daca nu ai o tulburare de alimentatie diagnosticata, un expert te poate ajuta sa abordezi si sa gestionezi problemele legate de alimentatie.

Psihoterapia

Un profesionist in sanatate mintala poate determina care este cea mai buna psihoterapie pentru situatia ta. Multi oameni cu tulburari de alimentatie se simt mai bine cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale (CBT). Aceasta forma de terapie te ajuta sa intelegi si sa schimbi tiparele de gandire distorsionate ce conduc la comportamente si emotii.

Tulburarile de alimentatie: cauze, simptome si tratament 5

Abordarea Maudsley

Aceasta forma de terapie familiala ajuta parintii adolescentilor cu anorexie. Parintii ghideaza in mod activ alimentatia copilului in timp ce invata obiceiuri mai sanatoase.

Medicatia

Unele persoane cu tulburari de alimentatie au si alte afectiuni, cum ar fi anxietate sau depresie. Administrarea de antidepresive sau alte medicamente poate imbunatati aceste afectiuni. Ca rezultat, gandurile tale despre tine si despre mancare se imbunatatesc.

Educatia si consilierea nutritionala

Un nutritionist cu pregatire in tulburari de alimentatie te poate ajuta in ceea ce priveste imbunatatirea obiceiurilor alimentare si in dezvoltarea planurilor nutritionale de dieta. Acest specialist iti poate oferi si sfaturi pentru cumparaturi, dar si pentru planificarea si pregatirea meselor.
Acest lucru te va ajuta sa revii la o greutate sanatoasa. De asemenea, nutritionistul poate verifica daca ai un aport adecvat de vitamine si minerale.

Cea mai buna abordare de tratament este adesea o combinatie a tuturor acestor profesionisti care lucreaza in colaborare pentru a obtine un tratament cuprinzator care sa abordeze aspectele fizice, mentale si comportamentale.

Cum poti preveni o tulburare de alimentatie?

Daca tulburarile de alimentatie sunt o problema din familie, un prim pas important este sa fii constient de semnalele de avertisment, pentru a depista problema din timp. Tratamentul prompt poate rupe tiparele alimentare nesanatoase inainte ca acestea sa devina mai greu de depasit. De asemenea, poti reduce riscurile unei tulburari de alimentatie cu tratament pentru probleme precum depresia, anxietatea si TOC.
Fii un model pozitiv pentru familia ta, consumand alimente sanatoase si evitand sa vorbesti despre mancare ca fiind „buna sau rea”. Nu tine dieta, nu vorbi despre dieta si nu face comentarii negative despre corpul tau.

Prognosticul in tulburarile de alimentatie

Persoanele care au parte de tratament pentru tulburari de alimentatie se recupereaza adesea si continua sa duca o viata sanatoasa. Este util sa depistezi la timp o problema si sa incepi imediat tratamentul. Exista diferite niveluri de ingrijire, precum:
– Terapie ambulatorie (consiliere o data pe saptamana).
– Terapie intensiva in ambulatoriu (terapie de mai multe ori pe saptamana).
– Terapie in spital.

Medicul te va ajuta sa stabilesti ce nivel de tratament ar fi potrivit pentru tine. Tulburarile de alimentatie lasate netratate pot duce la complicatii care pun viata in pericol. E posibil ca unele persoane sa aiba nevoie de ingrijiri medicale si de sanatate mintala intr-un spital sau centru de tratament.

Cand sa mergi la medic?

Este indicat sa-ti suni medicul daca ai o tulburare de alimentatie si:
– Constati ca relatia cu mancarea iti provoaca suferinta.
– Constati ca relatia cu mancarea iti impiedica activitatile de zi cu zi.
– Ai dureri in piept, dificultati de respiratie sau palpitatii ale inimii.
– Ai stari de ameteala sau lesin.
– Ai o durere severa in gat sau un reflux acid.
– Te confrunti cu vorbire neclara sau vedere incetosata.

Ce intrebari trebuie sa ii pui medicului?

Daca ai o tulburare de alimentatie, pune-i medicului tau urmatoarele intrebari:
– Ce tip de tulburare de alimentatie am?
– Care este cel mai bun tratament pentru tulburarea de alimentatie pe care o am?
– Care sunt riscurile tratamentului si efectele secundare?
– De ce tip de ingrijire am nevoie dupa tratament?
– Trebuie sa fiu atent la semne ale unor complicatii?

Concluzie

Tulburarile de alimentatie sunt o problema grava care iti poate afecta sanatatea mintala si fizica. Daca ti se pare ca te confrunti cu o tulburare de alimentatie, nu trebuie sa-ti fie jena sa ceri ajutor. Milioane de oameni se lupta zilnic cu o tulburare de alimentatie. Cu ingrijirea medicala adecvata si beneficiind de consiliere de sanatate mintala, iti poti imbunatati starea. Traiul cu o tulburare de alimentatie netratata iti poate afecta sanatatea fizica si poate duce la probleme care pun viata in pericol. Fa primul pas pentru a-ti proteja starea de bine vorbind cu un medic.

Sursa foto: Freepik.com

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate