Toata lumea a incercat sau a auzit macar de deliciosul unt de arahide. Este un aliment sanatos, gustos, ce ofera o sumedenie de avantaje pentru organismul uman. O alternativa chiar mai sanatoasa si cu mai multe beneficii pentru sanatate este insa untul de migdale.
Iata ce trebuie sa stii despre adaugarea untului de migdale in alimentatie si de ce acesta este unul dintre cele mai bune produse naturale existente pe piata.
Untul de migdale este benefic pentru sanatatea inimii
Untul de migdale contine o proportie optima de grasimi mononesaturate si polinesaturate, acestea fiind niste grasimi sanatoase ce contribuie la reducerea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si la scaderea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.
Si, desi untul de migdale nu pare sa afecteze HDL-ul (colesterul bun), poate ajuta la scaderea colesterolului LDL (colesterolul rau) prin reducerea dezvoltarii placii care infunda arterele, conform unui studiu publicat in Journal of Food Science and Technology in anul 2015.
Cercetarile mai recente au constatat, de asemenea, ca untul de migdale poate ajuta la mentinerea sub control a glicemiei si chiar a greutatii corporale, ceea ce este esential pentru o inima sanatoasa.
Untul de migdale este mai indicat decat untul de arahide pentru sanatatea organismului uman.
Unii oameni ar putea considera ca untul de migdale este o alternativa mai putin atractiva pentru untul de arahide. Desi untul de arahide este probabil mai gustos, untul de migdale este mult mai sanatos.
Untul de migdale contine o multime de vitamine si minerale si o cantitate echitabila de grasimi sanatoase. Comparand untul de arahide cu cel de migdale, observam ca cel de-al doilea este mult mai bogat in nutrienti.
Ce contine, mai exact, untul de migdale?
Calciu
Dintre toate tipurile de nuci, migdalele sunt cele mai bogate in calciu (un pumn de migdale ofera aproximativ 8% din aportul zilnic recomandat de calciu. Iar calciul este esential pentru sanatatea oaselor si a dintilor. Asadar, daca esti o persoana care nu consuma lactate, dar esti ingrijorat ca nu obtii cantitatea de calciu necesara, incearca sa consumi zilnic o mana de migdale, pe langa cat mai multa verdeata.
Magneziu
Aceeasi mana de migdale contine in jur de 80 mg de magneziu (20% din necesarul zilnic). Una dintre cele mai importante slujbe ale acestui mineral este sa regleze functia musculara in intregul corp – inclusiv a muchiului inimii.
Vitamina E
Migdalele contin, de asemenea, o cantitate considerabila de vitamina E. O uncie de migdale (aproximativ 22 de migdale) ofera in jur de jumatate din necesarul zilnic (7,27 mg).
Vitamina E contine antioxidanti care ajuta la prevenirea deteriorarii celulelor din corp si la mentinerea unui sistem imunitar puternic.
Fibre
Fiecare portie de migdale (22 de migdale) iti ofera 4 grame de fibre. Si, cu totii stim ca fibrele sunt esentiale pentru sanatatea sistemului digestiv, dar si pentru controlul nivelului de glucoza in sange.
Nu uita de calorii
Doar pentru ca untul de migdale contine grasimi sanatoase si o multime de alti nutrienti, nu inseamna ca poti umple camara cu el. Este intotdeauna important sa iei in considerare dimensiunea portilor.
Portia adecvata de grasime este 1 lingura – indiferent de tipul de grasime. Exista beneficii pentru sanatatea inimii datorate grasimilor nesaturate si grasimilor polinesaturate. Cu toate acestea, aceste beneficii se pierd in cazul in care consumi de cinci ori cantitatea zilnica recomandata. Cinci linguri de unt de migdale, de exemplu, contin 500 de calorii si 46 de grame de grasime.