Multi oameni sunt foarte reticenti atunci cand vine vorba despre ypga. Se dau in spate trei pasi magici si arunca repede cu semnul crucii, crezand ca este vorba despre o practica oculta sau, in orice caz, ceva asemanator si pacatos. Mi-am dat seama de retinerea pe care lumea o are fata de yoga si din cateva articole publicate aici si ocolite de cei mai multi. Pana la urma, ce este yoga? Este intr-adevar o practica oculta sau un sport cu ajutorul caruia poti arde rapid calorii?
Pe hufftingtonpost.com exista urmatoarea explicatie: yoga descrie o serie de cluburi de sanatate care au ca scop practicarea de exercitii fizice. Dar multi membrii ai comunitatii yoga nu sunt de acord cu aceasta definitie, spunand ca in yoga nu este vorba despre exercitii fizice, ci este mai degraba o activitate filosofica si, in acelasi timp, traditie. Cu toate acestea, yoga a intrat in lumea moderna drept o activitate deopotriva fizica si emotionala care are rolul de a te elibera de stres si de a crea o mai buna relatie cu tine insuti.
Yoga- 10 mituri demontate
Este yoga un sport?
Cuvantul „sport” vine din franceza veche si inseamna „timp liber”, ceea ce este usor paradoxal, de vreme ce astazi asociem timpul liber cu activitati mai degraba sedentare. Tocmai din acest motiv, termenul sport presupune acum urmatoare lucruri:
- ca exista un element de competitie – cu tine sau cu altii;
- nu este daunator nimanui;
- poate fi fizic – ex. rugby sau atletism;
- poate fi mental – ex. sah sau bridge;
- poate fi monitorizat – ex. formula 1;
- poate fi coordonat –ex. biliard;
- poate fi sustinut de catre animale –ex. dresaj;
Cu alte cuvinte, sportul include atat forme de competitie fizica, cat si activitati care solicita mai degraba capacitatea mentala. Prin urmare, yoga este un termen general care acopera practici si discipline fizice, mentale si spirituale care au rolul de a-ti transforma mintea si corpul. Cea mai traditionala forma de yoga este Hatha, care implica folosirea posturilor pentru transformarea fizica si psihica, dar astazi exista altele mult mai solictante.
Nu exista interdictii absurde in yoga moderna: poti sa mananci carne, sa bei alcool sau sa fumezi, daca asta iti doresti. Este ca atunci cand te duci la sala si esti deconectat de lume, pentru o ora sau doua, si invitat sa efectuezi o activitate oarecare. Si tot mai multi atleti au inceput sa practice yoga pentru a-si creste nivelul de elasticitate si pentru a-si gasi motivatia.
Mituri despre yoga – cele mai cunoscute
Daca te-ai hotarat ca yoga suna bine, dar inca mai ai niste intrebari si nelamuriri, iata care sunt 10 cele mai cunoscute mituri despre aceasta practica:
1. Yoga este doar pentru femei
Este adevarat ca femeile au imbratisat mai repede aceasta activitate, dar nimeni nu a spus vreodata ca yoga se adreseaza doar sexului frumos. De fapt, in tari precum Statele Unite sau Marea Britanie tot mai multi barbati au inceput sa practice yoga.
2. Trebuie sa fii flexibil pentru a face yoga
„Eu nu as putea sa fac yoga, mi-e greu sa ridic talpa la 45 de grade”. Gresit! Imagineaza-ti cat de putin flexibil vei fi in 20, 30 de ani. Daca vei incepe acum sa ai grija de tine, mai tarziu iti va fi cu siguranta mai usor. Nu trebuie sa faci neaparat yoga, desi este cel mai util sport pentru dobandirea elasticitatii si mobilitatii, dar si stretching-ul de dupa anternament este in regula. De asemenea, yoga este foarte utila pentru cei care au probleme cu spatele sau cu articulatiile.
3. Yoga nu este un antrenament adevarat
Pentru ca nu l-ai ales pe cel potrivit! Exista mai multe tipuri de yoga, de la cele mai linistite, cu accent pe meditatie, pana la cele mai animate, cu multa miscare fizica. Daca te intereseaza cea de-a doua categorie, atunci alege Asthanga, cu ajutorul careia vei arde calorii, iti vei dezvolta musculatura si iti vei intari structura osoasa.
4. Yoga este pentru tineri
In general, dupa ce trec de o anumita varsta, oamenii au impresia ca „totul este prea tarziu”. Ca si in cazul altor activitati fizice, nu este niciodata prea tarziu sa te apuci de yoga.
5. Yoga inseamna prea mult timp consumat
Nu, nu ai nevoie de sedinte de cateva ore de yoga, pana si 10 minute sunt binevenite.
6. Yoga e pentru cei slabi
Spre deosebire de alte sporturi, care se bazeaza doar pe fizic, yoga nu judeca. Poti sa practici yoga pentru ca vrei sa ai o conexiune mai buna cu trupul si mintea ta, sa te accepti si sa te iubesti asa cum esti. Asadar, nu trebuie sa fii o „skinny bitch” ca sa te alaturi practicantilor de yoga.
7. Exista un singur tip de yoga
Vinyasa se refera la respiratie, Hatha la posturile statice, Power yoga la miscari cardio si de forta, Hot yoga adauga caldura corporala pentru o eficienta mai mare, iata doar cateva dintre tipurile de yoga pe care le poti practica!
8. Yoga nu se adreseaza oamenilor bolnavi
Sau cu dureri puternice…Vorbeste cu instructorul de yoga despre afectiunea ta si mai apoi trage concluziile. Yoga are capacitatea de a vindeca si de a te elibera de durere.
9. Yoga este costisitoare
Sedintele de yoga sunt mai scumpe decat un abonament la sala, dar exista alte beneficii si implicatii. In plus, odata ce-i vei invata principiile, poti sa practici yoga si acasa.
10. Yoga este o religie
Mai mult ca un rezumat a tot ceea ce am scris pana acum, este cazul ca intarim aceasta afirmatie: YOGA NU ESTE O RELIGIE! Yoga nu judeca si nu dicteaza. Este adevarat ca se sprijina pe ideea de spiritualitatea, dar este mai vorba despre intoarcerea catre sine si descoperirea propriei spiritualitati.
Se spune ca yoga, practicata corespunzator, te va ajuta sa duci la indeplinire tot ce ti-ai propus pentru ca te determina sa fii mai concetrat si mai constient de lucrurile frumoase care te inconjoara.
Prin urmare, este yoga un sport? Intr-un fel, da, intr-altul nu. Yoga nu tine locul unui sport de performanta si nici nu dezvolta musculatura, dar poate sprijini foarte bine aceste activitati. Cand sportul clasic va intalni practicile yoga, lucrurile vor sta mult mai bine decat acum.
Tu practici yoga? 🙂
După ce începi să te bucuri de influenta benefică ce o exercita yoga asupra corpului și a stării relaxante realizezi că merită să faci efortul să practici acesta.
Îți ia ceva timp ca sa ajungi să înțelegi un pic despre, pt că sunt multe de descoperit dar satisfacția ce o ai după o ședință de yoga te face sa simți bine.